Aan de familierechters van Nederland

WeektegenKindermishandeling

Van: Carlijn, 14 jaar

Deze week is het de week van de kindermishandeling. Die week gaat dus over mij als kind. Bij kindermishandeling denken de meeste mensen aan klappen en blauwe plekken. Maar de echte wonden zijn psychisch. Ik ben vaak angstig en verdrietig en ik krop mijn boosheid op. Zomaar uitgescholden worden voor ‘heks’ of ‘stommeling’, daartegen kan ik me niet verdedigen. Dat laat littekens achter op mijn ziel. Emotionele of psychische mishandeling komt veel meer voor dan lichamelijke mishandeling en heeft in mijn leven ergere gevolgen voor hoe sterk ik mij voel en voor mijn zelfvertrouwen. Ook voor mijn schoolprestaties en hoe ik met mijn vrienden omga.[1]

Mijn ouders zijn 5 jaar geleden gescheiden en sindsdien heb ik heel wat emotionele klappen gekregen. Ik was 9 toen mijn ouders scheidden, en ik begreep toen eigenlijk wel waarom: mijn ouders maakten altijd ruzie, ze scholden elkaar uit en soms was er ook dreigende taal. Ik was eerlijk gezegd opgelucht toen ze me vertelden dat ze gingen scheiden. Ik droomde ervan dat ik eindelijk rust in mijn hoofd zou krijgen en met allebei mijn ouders een goede band hebben, ook al was het dan niet onder één gezamenlijk dak.

untitled

Nu, 5 jaar later, is die droom een nachtmerrie gebleken. De ruzies zijn alleen maar erger geworden. Mijn ouders sturen elkaar over en weer boze SMS-jes en ze maken stennis over alles wat met mij en mijn leven te maken heeft. Allebei zeggen ze tegen mij dat ze er in de rechtbank voor zullen zorgen dat ik nooit meer naar de andere ouder hoef. Mijn ouders hebben al allerlei ‘hulptrajecten’ gehad, zoals ouderschapsbemiddeling, kinderen uit de knel en Kies, maar ze gaan gewoon door met ruziemaken. Ik wil dat het stopt; ik word hier gek van.

Ik ben op internet gaan zoeken of er iets is waardoor mijn ouders echt stoppen met hun ruzies. Ik vond een website die New Ways for Families (www.newways4families.com) heet, waarop een film staat over ouders die net als mijn ouders alleen maar ruzie maakten. Bij New Ways leren ouders beter communiceren en problemen oplossen.  Ze moeten een heel gedetailleerd ouderschapsplan opstellen, waar ze zich ook aan moeten houden. De familierechter heeft deze ouders gedwongen aan New Ways mee te doen, omdat ze er zelf niet uitkomen. Als ze niet meewerken, legt de rechter een straf op, bijvoorbeeld een boete.

Wat ik ook een heel goed idee vind is het invoeren van een ouderschap coördinator.[2] Dat is een ervaren meneer of mevrouw die toezicht houdt op de naleving van het ouderschapsplan en of mijn situatie wel veilig is voor mij. In Canada en Amerika hebben ze goede ervaringen met ouderschap coördinatie bij vechtscheidingen. Deze ouderschap coördinator is onpartijdig, maar ook heel streng en biedt geen hulp.  Daarvoor zijn anderen. Want de rollen van hulpverlener en toezichthouder moeten gescheiden zijn, anders werkt het niet. Dan gaan mijn ouders namelijk proberen die toezichthouder aan hun kant te krijgen.

Ik heb vriendinnen die net als ik last hebben van de vechtscheiding van hun ouders. Het gaat door de jaren heen eigenlijk steeds slechter met hen (en ook met mij). Ik hoop dat u open staat voor iets dat echt werkt en mij en mijn vriendinnen helpt, zoals New Ways en de ouderschap coördinator, want zoals het nu is, gaat het niet langer.

[1] Cuijpers et al. (2011). The disease burden of childhood adversities in adults: A population-based study. Child Abuse and Neglect, 35, 937– 945. doi:10.1016/j.chiabu.2011.06.005.

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Parenting_coordinator; http://www.apa.org/practice/guidelines/parenting-coordination.aspx.

Over Corine de Ruiter

I am a passionate clinical-forensic psychologist, who strives to bring scientific knowledge and methods to professionals so they, in turn, can deliver high quality care. I have a special interest in the prevention of violence, in all its forms, from child abuse to terrorist attacks.
Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap & Maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s