Mediation lost de vechtscheiding niet op

Opiniebijdrage in Trouw, 6 februari 2016

Mediation wordt gepropageerd als hét middel bij conflictscheidingen. Ten onrechte, beweren Corine de Ruiter en Ferko Öry. De feiten onderzoeken is veel belangrijker.

Het kabinet is sinds een paar jaar zeer actief om de situatie van kinderen bij een vechtscheiding te verbeteren. Een terugkerend thema is mediation. Er ligt zelfs een wetsvoorstel voor verplichte mediation bij echtscheidingen, dat door een aantal politieke partijen wordt gesteund. Maar mediation werkt bij de meeste vechtscheidingen niet en kan gevaarlijk zijn. Er bestaat een aantal hardnekkige mythen over conflictscheidingen. Die mythen domineren het debat en belemmeren effectieve oplossingen voor dit complexe probleem. Ten eerste is er de mythe dat omgang met beide ouders altijd het beste is voor elk kind. Op basis van deze mythe is de echtscheidingswetgeving de afgelopen jaren gewijzigd. In 2009 werd het verplichte ouderschapsplan ingevoerd, waardoor ouders pas mogen scheiden als er een gezamenlijk opgesteld ouderschapsplan is overeengekomen. De invoering van dit ouderschapsplan heeft echter niet geleid tot minder vechtscheidingen, integendeel, stelt de jurist Marit Tomassen-van der Lans in haar proefschrift in 2015.

images

Een tweede mythe is het idee dat mediation helpt in het voorkomen van vechtscheidingen. Mediation wordt zelfs gepromoot als dé oplossing voor conflictscheidingen. Niets is minder waar. Het WODC concludeerde in 2015 dat “het voorbarig is om conclusies te trekken ten aanzien van effectiviteit van mediation en scheidingseducatie in het voorkomen van vechtscheidingen met het oog op het verbeteren van het welzijn van het kind en dat de bevindingen van de onderzochte studies niet bemoedigend zijn”. Uit recent onderzoek uit Noorwegen, waar sinds 1991 verplichte mediation bij wet is ingevoerd, blijkt dat bij 63 procent van de conflict-scheidingsparen de mediation vroegtijdig stopte zonder dat het tot concrete afspraken kwam, tegenover 12 procent van de ‘normale’ paren.

Feiten achterhalen

Een conflictscheiding is een ingewikkeld probleem waarbij sprake kan zijn van narcistische en borderline-persoonlijkheidsstoornissen bij één of beide ex-partners, een voorgeschiedenis van ernstig relationeel geweld, beschuldigingen en vermoedens van kindermishandeling, en ouders die het kind proberen te vervreemden van de andere ouder door kwaadsprekerij. Voorafgaand aan enige vorm van hulp dienen de feiten achterhaald te worden, ook wel ‘waarheidsvinding’ genoemd. Dat dit vaak een reconstructie achteraf is, op basis van meerdere en verschillende informatiebronnen, doet daar niet aan af. Feitenonderzoek betekent onderzoek naar de voorgeschiedenis van geweld in de partnerrelatie, met een gestructureerde interviewmethode. De twee voormalige echtelieden worden ieder apart gesproken en wanneer er grote discrepanties bestaan tussen de verhalen van beiden, dienen ook andere informatiebronnen geraadpleegd te worden, zoals politiegegevens, medische dossiers, en gesprekken met personen uit het sociale netwerk. Op deze wijze ontstaat inzicht in de aard van de machtsverhouding tussen de ex-partners, welke vormen van geweld er gespeeld hebben of nog spelen, of er sprake is van psychische of verslavingsproblemen. Zonder gedegen feitenonderzoek naar geweld in de partnerrelatie door forensisch geschoolde professionals, kunnen de belangen van het kind in een conflictscheiding niet gewaarborgd worden. Ook als er door een van de ex-partners beschuldigingen geuit worden over kindermishandeling door de andere partner, zullen die feitelijk onderzocht moeten worden. Dat stelde overigens ook de Kinderombudsman al in het rapport ‘Is de zorg gegrond?’ uit december 2013. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit in haar Jaarbericht over 2014 grote zorgen over het tekort aan waarheidsvinding binnen de jeugdzorg, inclusief de Raad voor de Kinderbescherming. Het is de hoogste tijd dat feiten in plaats van mythen leidend worden in de aanpak van conflictscheidingen in Nederland.

Over Corine de Ruiter

I am a passionate clinical-forensic psychologist, who strives to bring scientific knowledge and methods to professionals so they, in turn, can deliver high quality care. I have a special interest in the prevention of violence, in all its forms, from child abuse to terrorist attacks.
Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap & Maatschappij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Mediation lost de vechtscheiding niet op

 1. Douwe Leij zegt:

  Ben het er mee eens dat de feiten een belangrijke rol moeten spelen. Het feitenonderzoek moet betrouwbaar en gedegen worden uitgevoerd. Het is geen vast gegeven dat forensisch geschoolde professionals daar patent op hebben. Bepaal eerst eens wat je allemaal moet doen voor een betrouwbaar resultaat en leg dat in een contract vast, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

 2. lottehendriks1967l zegt:

  Hoi Corine.

  Fijn dat ook jij dit naar voren brengt. Ik heb het gedeeld op LinkedIn. Ik heb een doorbraak bereikt in mijn zgn vechtscheiding door duidelijk te maken dat er sprake was van eenzijdig geweld en conflictzoekerij door vader. Ik heb kunnen aantonen dat mij n ex degene is die lastert en niet ik. Ik heb gezegd dat ik mijn dochter niet wil dwingen. Ik heb duidelijk gemaakt dat ik geen rancune of wrok heb naar mijn ex toe. Ik heb aangevoerd dat ik nog nooit naar de rechter ben gestapt en altijd open heb gestaan voor bemiddeling, terwijl mijn ex keer op keer het gezag aanvocht met de vreemdste beschuldigen die allemaal aantoonbaar onjuist waren. Zelfs de Raad adviseerde geen omgang. Ik stond met mijn rug tegen de muur. Ook heb ik ouderverstoting gemeld, mijn dochter kwam ook met de vreemdste verhalen over mij bij het Raadsonderzoek, ook allemaal aantoonbaar onjuist en voortvloeiend uit haar parentificatie door vader en haar loyaliteitsprobleem. Het is heel duidelijk geworden dat mijn ex misschien wel zegt dat hij wil dat ze een moeder heeft, maar handelt in het tegendeel. oa door al die rechtszaken waarin hij het eenhoofdig gezag opeiste en geen omgang wilde. Deze zaak sleept nu al tien jaar, ik heb mijn dochtertje 2 1/2 jaar niet gezien, het leek uitzichtloos, tot ik een vlammende brief schreef aan de rechter met bovenstaande erin en dat er wat mij betreft geen conflict meer was met vader persoonlijk; ik heb na jarenlange mishandeling en terreur weer een eigen leven opgebouwd en ik ben gelukkig. Verder communiceer ik met vader alleen nog maar per mail of via de advocaat, ik heb ook duidelijk gemaakt dat ik geen heil meer zag in de bemiddeling, vader houdt zich alleen aan de omgang als hij daartoe gedwongen is en saboteert deze onmiddellijk als er geen toezicht is. Ook loopt hij steeds weg uit zijn therapie. Uitspraak van de rechter: De Raad is ter zitting afgebrand, de rechter sprak (ik citeer!) van een “lullig onderzoekje.” Uitspraak van 20 januari: De wekelijkse omgang wordt hervat zoals die in 2012 door de rechter is gevonnist. Hij is door de mand gevallen…Wat dit voor de jurisprudentie betekent weet ik niet, maar in ieder geval met een lange adem en goede argumenten heb ik de omgang met mijn dochter weer terug. Mocht je interesse hebben, wil ik je die papieren wel sturen met mijn eigen stuk erbij, want dat heeft de doorslag gegeven. Mijn advocaat is inmiddels expert aan het worden, ik heb een gigantisch anti-narcisme netwerk op facebook en een eigen groep met 400+ leden en ze heeft nog vier clienten via mij. Merel Dorgelo van Switchlegal Advocaten. Haar pleidooi was adembenemend en ze trekt rustig twee uur uit voor een gesprek, ook pro deo. Een echte pit-bull. Ik meld het je maar, mss kun je er iets mee voor een ander. Dank voor je goede werken, ik blijf je volgen en ik sta 200% achter je.

  Groet,

  Lotte Hendriks

 3. Pingback: Behoed kinderen voor ‘beschadigende bescherming’ Jeugdzorg

 4. Uiteraard is mediation geen wondermiddel want bij mediation heb je twee partijen nodig die er aan willen werken om het beter te maken, om het conflict te beëindigen. Soms zijn mensen daar niet aan toe. Zitten ze nog vol met haat, wrok en woede. Dan zijn ze meer met zichzelf bezig en niet met het daadwerkelijk conflict oplossen. Pas als je dat “zelf” wat weg kan laten, je mindset hebt omgezet naar het samen er uit komen, dan is mediation een prima middel. Dit geldt voor beide ex partners. Niet voor niets is het belangrijk dat mensen op basis van vrijwilligheid mee werken aan mediation.

 5. VAN BELLE Jean Marc zegt:

  Wow, de kwaliteit van deze krant is weer van grote allure. Vanuit Belgie en Bulgarije komt dit artikel voor mij net op tijd om in een coorectionele zaak van… 2004 aan te wenden. Hopelijk komt het terecht bij alle magistraten, ik zend het al door naar het Rechtskundig Weekblad in elk geval en naar mijnburistenverenigingen van Nederland EN België. Feitenrecht… het werd vergeten na de 200ste verjaardag van het Napoleontische recht… Jean Marc Van Belle, gerechtsdeskundige en psycholoog in opleiding. +je

  • VAN BELLE Jean Marc zegt:

   Dit document is ook extreem belangrijk hierbij. Mag gebruikt worden maar geef mij ern mailtje daarover op infi@logocom.be dat we het ook voor ‘misbruik’ kunnen behoeden. U mag mij altijd ook vragen om het persoonlijk ter zitting toe te lichten. Ik doe dit enkel tegen betaling van de verplaatsingsvergoeding uit idealisme. Link: http://logocom.be/iq/psychologisch-gestoord/getuigenissen/060313-Psychologencommissie.pdf

   +je

  • psycholoog in opleiding?en de paarden ook?

   • VAN BELLE Jean Marc zegt:

    Ouderwetse mensen proberen altijd verder te evolueren. Zoals paarden, denk ik… Ja, Pascal, zoals in het liedje van Urbanus, om mij te volgen moet je soms over hindernissen meespringen. “Als ik achteruit ga, is het om een aanloop te nemen…” blijft een van mijn handtekeningen in fora. Ik ben nu Bulgaars aan het leren en verdomd, dat kost me veel bloed, zweet en tranen. Hier wil ik later ook mijn psychologische afleiding afwerken met collega’s hier. Dat van paarden is voorlopig beëindigd, ik weet meer dan ik plande te weten en zit daarmee weer op het pad van Desmond Morris, die me even wat moeilijk begrijpbaar werd, maar nu begrijp ik zijn dierenpsychologische benadering van de mens weer ten ‘poten’ uit. Groetjes daar in België! PS: On topic: hier spreekt men niet van ouderverstoting en nauwelijks over bemiddeling, het gaat hier soms erg hard tegen hard, maar veel mensen zijn arm en de rechtbank is hier iets meer voor de elite, maar je blijft er ook best buiten als je niet tegen een stootje kunt of geen financieel serieuze reserves hebt. Zoveel cultureel verschil is er niet als je de ‘geschaafde’ ipv ‘beschaafde’ schil wegneemt. +je

   • VAN BELLE Jean Marc zegt:

    PS: Er lijkt enige natuurlijke ritmiek in mijn leven te zitten, minstens 1986, 1989, 1992, 1995, 1998, 2001, 2004, 2007, 2010, 2013 en 2016 waren voor mij al enorme sleuteljaren met veranderingen (buitenstaanders noemen het grote veranderingen, ikzelf voel me daar veel bescheidener in). Kun je ook volgen op mijn Facebook. Ik begrijp overigens pas sinds dit jaar ten volle dat mijn atheïstische kant en mijn multigelovige kanten niet tegengesteld zijn maar eerder twee zijden van een menselijke medaille en dus twee andere benaderingswijzen (een met het verstand, en een misschien met het hart of de geest, ik ben nog te jong om zoveel te weten op mijn 51ste). Weet ook nog maar de laatste jaren dat ik al heel mijn leven meer psycholoog was dan ik wilde, want ik was initieel een ‘zielenknijperhatertje’ maar behoor er zelf bij en snap nu wel waarom mensen echte psychologen soms… niet begrijpen… +je

 6. Ik wil Dr Goko bedanken voor het terugbrengen van mijn ex dat ik verloren voor de afgelopen 1 jaar en 4 maanden, ik contact met deze geweldige arts na het lezen van de getuigenissen van hem gedeeld door de mensen die hij helpt ook, om eerlijk te zijn heb ik nooit geloof heeft maar ik maakte mijn gedachten om contact met hem en geef hem een kans, maar hij bewijzen dat ik ongelijk door het verlenen van mijn hart wens, ik ben echt blij dat DR Goko terug te brengen mijn ex mij, wat kan ik meer zeggen, maar ik dank u, whatsapp hem +2348056398964

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s