Boeddha in het politieverhoor

Je ziet het steeds vaker. Op de werkvloer. In de sportschool. In een kliniek. Ik heb het over quasi-Aziatische zielkunde zoals Mindfulness. Mindfulness is een vorm van meditatie die zich richt op het vergroten van de aandacht door acceptatie (huh?) en ademhalingstechnieken. Mindfulness schijnt heilzame krachten uit te oefenen op onze lichaam en geest. In mijn vechtsportschool wordt het trouwens ook gebruikt.

Als je sommige guru’s du jour mag geloven, is Mindfulness overal goed voor. Het zou namelijk zorgen voor: een afname in depressiviteit, angst, stress en zelfs een verbetering in het algemeen welbevinden. Dat zal zeker allemaal waar zijn. Maar is Mindfulness ook ergens niet goed voor?

Onlangs heeft Mindfulness het domein van de rechtspsychologie en meer specifiek het geheugen betreden. Waarom? Omdat het een eenvoudige manier zou kunnen zijn om het geheugen een boost te geven. Zou voordelig zijn tijdens een politieverhoor. Stel maar voor. Getuige X heeft een overval gezien. Wordt geïnterviewd door de politie. Getuige X kan zich niet alles meer herinneren. Politie reikt een aantal simpele ademhalingstechnieken aan en warempel, getuige X komt met meer details op de proppen.

De Amerikaanse psycholoog Brent Wilson en collega’s namen pas geleden de proef op de som. Zij lieten proefpersonen mediteren (of niet) en overhandigden ze daarna lijsten bestaande uit met elkaar samenhangende woorden zoals tranen, janken, wenen, en brullen. Wat bleek? Mediterende proefpersonen herinnerden tijdens een afsluitende geheugentaak vaker het nooit aangeboden woord huilen dan proefpersonen die niet mediteerden. Met andere woorden: mediteren leidde tot een toename in het aantal pseudo-herinneringen. Ai!

En nu? Simpel. Wanneer het neerkomt op zaken zoals depressie, angst en stress, dan ja, dan is Mindfulness wellicht nuttig. Maar wanneer het geheugen belangrijk is, zoals tijdens een politieverhoor, dan nee. Verpruts de getuige niet met Mindfulness. Leg je dan gewoon toe op bestaande en werkende protocollen zoals het Cognitieve Interview. En laat Boeddha buiten de verhoorkamer.

Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s