Bij de dood van Oliver Sacks

Er bestaat een prachtige foto van Sacks, die laat zien hoe hij voor het Amsterdamse Centraal Station zijn bagage haastig heeft neergekwakt om een observatie te krabbelen in een van zijn talrijke notitieboekjes. Dat voortdurend boekstaven van wat er om hem heen gebeurde, was zijn tweede natuur. Hij deed het, zo zei hij er ooit over, om zijn innerlijke commentaarstem te disciplineren. Die notities fungeerden ook als grondstof voor zijn boeken over opmerkelijke patiënten.

Met zijn boeken had Sacks niet de bedoeling om zijn collega-artsen bij te praten. Sacks schreef om ons allemaal deelgenoot te maken van zijn fascinatie voor hoe het brein functioneert. Dat zie je af aan zijn schrijfstijl. Die is soepel en elegant. De schijnbare eenvoud er van kan vaklui op het verkeerde been zetten, omdat ze hem aanzien voor gebrek aan diepgang.

Sacks’ carrière als schrijver kwam inderdaad aarzelend op gang. Het begon allemaal met een boek over migraine. De baas van de kliniek waar Sacks destijds als jong neuroloog werkte, probeerde de publicatie tegen te houden. Zo’n populair boekje was niet best voor de reputatie van de kliniek, vond de chef. Sacks trok zich er niets van aan. Hij werd ontslagen, maar het boek kwam er en bleek een success. En zo werd Sacks de wegbereider van een nieuw genre: boeken over de belevingswereld van patiënten. Zonder Sacks geen Curious Incident of the Dog in the Night-Time (2003) van Mark Haddon over een adolescent met autisme. Zonder Sacks evenmin Motherless Brooklyn (1999) van Jonatham Lenthem over een detective met het syndroom van Gilles-de-la-Tourette.

Hoe wilt u dat de mensen u zullen herinneren, vroeg een Amerikaans journalist een paar jaar geleden aan hem. Sacks: “als een dokter die kon luisteren en die serieus probeerde om zich in te leven in zijn patiënten.” Dat is een wel heel bescheiden antwoord van de masterful medical storyteller, die Sacks was

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s