En de Komkommer-award 2015 gaat naar……

Jawel, Simone van Zwiene van Dagblad De Limburger, voor haar schitterende portret van profiler Navis (Niet Zijn Echte Naam). Het artikel beschrijft hoe Navis, na een zware HBO-opleiding profiling, aan de slag ging als museumsuppoost-nieuwe stijl. Hij leerde tijdens zijn studie de kneepjes van het vak. Die zijn zo geheim dat hij ze zelfs niet kan delen met zijn vrouw. Museumbeveiligers als Navis, zo legt het artikel uit, zijn hard nodig sinds het drama met de MH17.

De jury van de Komkommer-award was vooral getroffen door de poëtische beschrijving van wat profilers zoal in hun dagelijkse praktijk meemaken. Dat is niet gering. Navis: „Ik zag een keer een man opvallend dicht langs de rij wachtenden voor de ingang schuiven. Ik vermoedde dat hij elk moment zijn hand in een tas zou steken, dus ik volgde hem op de voet. Hij bleek niet uit op portemonnees, maar op iets heel anders. Zeven vrouwen keken achter elkaar verschrikt op of slaakten een gil. De man bleek hen te betasten. Hij stak zijn hand tussen de billen en greep onder oksels langs naar borsten.”

Ewout Meijer, secretaris van de jury, over het prijswinnende artikel van Zwiene: “ja, wie zegt dat journalistiek altijd kritisch en onafhankelijk moet zijn? Er is ook behoefte aan vertier.”

De voorzitter van de jury, Harald Merckelbach, sluit zich daarbij aan: “een krant moet ook beginnende lezers en mensen met een IQ onder de 80 bedienen. Zij zijn er bij gebaat als hun wereld van stereotypen niet ruw wordt verstoord. En in die opzet is Zwiene meesterlijk geslaagd.”

De jury kijkt uit naar het volgende artikel van Zwiene. Naar verluidt zal dat gaan over Kuifje, die nog in leven blijkt te zijn en wel in een bejaardentehuis in St. Hubert.

Gefeliciteerd, Simone!

Lees hier het prijswinnende artikel: Billenknijper binnen 10 seconden gespot

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s