Angst is een slechte raadgever (maar je kunt er prima aan verdienen)

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten dat “de kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland substantieel blijft.” Wat betekent zo’n mededeling? Is het zoiets als zeggen dat ergens in de nabije of verre toekomst, hier of elders, we misschien iets ergs of minder ergs gaan beleven? Dat zou een onzinnige waarschuwing zijn, die niet past bij het gezag van de Nationaal Coördinator. Daarom zullen de meeste burgers zijn aankondiging serieus nemen en er een gevoel van verontrusting aan overhouden.

En misschien dat burgers dan weer opgelucht ademhalen als ze in de krant lezen dat de Koninklijke Marechaussee op Schiphol slimme camera’s gaat inzetten. De camera’s zien of reizigers snode plannen hebben. Dat is althans wat het bedrijf zegt dat de camera’s levert. De camera’s zijn “enorm innovatief” en worden aangestuurd door QVI software, die op basis van het DARPA-project is ontwikkeld. Klinkt esoterisch, maar gek genoeg is het precies dat wat ons geruststelt. Hier is over nagedacht, denken we.

Maar angst is een slechte raadgever. Het berooft ons van onze kritische zin. Ook in het nieuws – niet hier, maar in Engeland deze zomer des te meer – was de rechtszaak tegen het echtpaar Samuel en Joan Tree. Hun zaak illustreert mijn punt. De echtelieden bouwden een “totaal uniek” apparaat, de Alpha 6, dat in staat is om op 500 meter afstand explosieven en drugs te detecteren. Het apparaat bestaat uit een antenne en een kastje. Aangestuurd door statische energie, herkent het kastje de moleculaire signatuur van explosieven en slaat alarm als er een terrorist in de buurt is. Dat leek de politiediensten in Thailand, Afghanistan, Egypte, Mexico en Irak wel wat. Geholpen door de Engelse ambassades gingen de Alpha’s als warme broodjes over de toonbank. In Thailand was de politie – die zo’n 480 apparaten aanschafte – dolgelukkig. Dankzij de Alpha’s zouden er in dat land 70% meer boeven zijn gevangen. Snuffelhonden waren voortaan overbodig. Ook bij wegblokkades in Irak, hotels in Egypte, en vliegvelden in Afghanistan worden de Alpha’s tot op de dag van vandaag ingezet.

De Alpha. Reuze handig

De Alpha. Reuze handig

Vroeg iemand naar het binnenwerk van het kastje, dan waren de Tree’s altijd resoluut. In het apparaat kijken, kon niet, mocht niet. Er zat gevoelige apparatuur in. En je wilt ook niet dat geheime technologie zo maar op straat komt te liggen. Klonk overtuigend. Totdat een technicus van de Britse geheime dienst de stoute schoenen aantrok, de kast open maakte en vaststelde dat er wat kunststoffen buisjes met een marktwaarde van nog geen 10 euro in zaten. Maar toen hadden de Tree’s inmiddels al ettelijke miljoenen verdiend aan hun fopdoos. Deze zomer werden ze wegens oplichting veroordeeld.

De Tree’s zijn een voorbeeld van hoe angst voor terroristen commercieel kan worden uitgebuit. Ze behoren tot de criminele flank van een business, die weet dat het makkelijk is om veiligheidsdiensten “nieuwe” technologie aan te smeren. Voor de hand liggende vragen worden zelden gesteld. Want de veiligheidsdiensten op hun beurt zijn maar wat blij dat zij het publiek gerust kunnen stellen met verwijzingen naar een vaag, maar tof apparaat.

Een substantiële dreiging, maar wel slimme camera’s op Schiphol dus. Camera’s die kwade bedoelingen van mensen kunnen meten. Hoe doen ze dat dan? En door wie zijn die camera’s getest en hoe effectief waren ze? En wat kosten ze? Hoeveel extra agenten kun je daarvoor rond laten lopen? Kijk, dat gewone burgers in een door de overheid gecreëerde sfeer van onrust vergeten om zulke vragen te stellen, valt te begrijpen. Maar daarvoor hebben we juist volksvertegenwoordigers: om kritisch te blijven. Van die kritische zin hebben we tot nu toe weinig gezien.

Lees ook: Story of The Fake Bomb Detectors

Dit bericht werd geplaatst in Veiligheid & terrorisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Angst is een slechte raadgever (maar je kunt er prima aan verdienen)

  1. Theo zegt:

    Heer Merckelbach heeft groot gelijk ! De politici doen NIETS en het volk wordt voor Gek gehouden.
    Laf zo’n nep verhaal.
    Schiphol zou je heel eenvoudig veilig kunnen maken: uitgebreide veiligheidscontrole AAN DE INGANG, zodat de koffer met expo’s er op tijd uitgehaald en NIET binnenkomt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s