Interview met journalist Douglas De Coninck over de zaak-Gottschalk III

Deel 1                                                                                                                                             Deel 2

Is – nu uw boek is verschenen – een herziening van de zaak Gottschalk mogelijk?
Nee, ons rechtssysteem kent een verdict van een volksjury, twaalf gewone burgers, een soort pauselijke autoriteit toe. Daar is in België geen enkele vorm van beroep tegen mogelijk, tenzij op grond van vormfouten. Die zijn er in deze zaak niet.

Zijn er – denkt u – meer van zulke zaken in België?
Vast en zeker. In zijn boek Overtuigend Bewijs maakte hoogleraar Peter van Koppen enkele jaren geleden een sublieme analyse van de zogeheten parachutemoord, waar de jonge Els Clottemans louter op basis van veronderstellingen en zonder ook maar een begin van bewijs werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Zij krijgt vandaag hetzelfde te horen als de broers: ‘Beken, heb berouw, en dan laten we je over enkele jaren vervroegd vrij.’ Van seriedoder Ronald Janssen wordt nu aangenomen dat die begin jaren negentig is weggekomen met zijn eerste moord omdat justitie in Leuven er een student voor heeft doen veroordelen door een volksjury. De jongen kreeg tien jaar voor een verkrachting en lustmoord – wat ongezien goedkoop is – en kreeg nadien te horen dat als hij voldoende blijk van spijt en schuldinzicht snel weer vrij zou komen. Hij moest ook beloven nooit met de pers of in het openbaar te praten over de zaak. En zo is het gegaan. Alle objectieve redenen zijn aanwezig om zo’n zaak te herbekijken, al was het maar in het algemeen belang. Het gebeurt niet.

Zou het geen idee zijn als een Belgische universiteit een project Gerede Twijfel start? Of zijn wetenschappers bang dat ze slaags raken met het justitiële apparaat?
Sinds DNA-profilering in de jaren negentig in de VS tal van veroordeelden voor verkrachting vrijpleitte of het drama’s rond de Britse Guildford Four en de Maguire Seven is justitie in heel veel landen voor de spiegel gaan staan. Bijna overal is men tot de consensus gekomen dat er niks schandelijks is aan ‘leren uit je fouten’, integendeel zelfs. Haast overal zijn er herzieningscommissies of versoepelde procedures tot herziening gekomen. In één land niet. Het mijne. Daarom ben ik op deze zaak gesprongen. Werkelijk alles zit er ook in: foltering in de verhoorkamer, valse bekentenissen, forensische hypnose, een volksjury waar het openbaar ministerie via wraking alle mogelijk intelligente mensen heeft geweerd en vervangen door poetsvrouwen en werklozen.
Ik ben sinds het verschijnen van mijn boek nog niemand tegengekomen die begint over rook of vuur. Al wie het leest, erkent dat hier door een samenloop van op zich vrij onschuldige omstandigheden een gruwelijke vergissing is begaan. Iedereen weet en beseft ook dat er geen reden is om aan te nemen dat België immuun zou zijn voor justitiële dwalingen. Ik weet dus niet echt waar ze zitten, de tegenstanders van een project Gerede Twijfel of een commissie voor herzieningen van afgesloten strafzaken. Men kijkt gewoon de andere kant op. We stevenen op belangrijke verkiezingen af en elke politicus heeft zoals altijd iets urgenters op de agenda staan dan dit.
Ik ben een vooruitgangsoptimist. Al zo lang ik leef, gaat de beschaving door met beschaven. Een instantie die dwalingen als deze rechtzet komt er ooit wel. Komt het niet door de zaak-Gottschalk, dan door een volgend drama. Als het boek hier en daar wat geesten heeft doen rijpen, is het een zinnige onderneming geweest.

Dank voor dit interview meneer De Coninck

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Interview met journalist Douglas De Coninck over de zaak-Gottschalk III

  1. Pingback: Interview met journalist Douglas De Coninck over de zaak-Gottschalk II | Forensische Psychologie Blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s