Interview met journalist Douglas De Coninck over de zaak-Gottschalk II

Deel 1

Hoe zijn de verhoren van Petit verlopen?
Zijn verhoren vonden ’s nachts plaats, duurden vier tot vijf uur lang en eindigden in de politierapporten steevast met hetzelfde zinnetje: ‘Ik wens geen bezoek van een arts.’ Een verhoor houdt in dat de verdachte aan de ene kant van de tafel zit en zijn ondervragers aan de andere. Het hoort niet zo gek anders te verlopen dan bij een mondeling examen of een sollicitatie. De vermelding dat Petit geen bezoek wenst van een arts is niet minder absurd dan als er zou staan dat hij geen nood heeft aan een brillenverkoper of een circusacrobaat. Het lijkt mij duidelijk dat de jongen, twintig pas op dat ogenblik, onder zware druk is gezet. Een andere getuige in deze zaak zegt dat ze met een asbak op z’n hoofd hebben geslagen en er een pistool op hem is gericht. Volgens het lokale geruchtencircuit is het ongeval veroorzaakt doordat Welsch achterna werd gezeten door Petit, in zijn auto. Ik neem dus aan dat Petit bij het ongeval betrokken was, zich best wel schuldig voelde, maar tijdens die nachtelijke verhoren een godsgeschenk uit de hemel zag vallen: ‘Wie waren die twee andere mannen?’ De aanname dat er ‘drie mannen’ waren gaat uitsluitend terug op de sofroloog.
Petit was destijds de buurjongen van Francis en Marco. Ze zaten in een erg marginaal milieu, in Borgworm. Alle actoren in dit verhaal zaten bij wijze van spreken dag in dag uit stomdronken in hetzelfde café, hun werkloosheidsuitkeringen te verspelen op de bingomachine. Kort voor het ongeval had Petit een dispuut met Marco over een gestolen briefje van vijfduizend frank. Ik ga ervan uit dat toen de politiemensen hem nacht na nacht onder druk bleven zetten, Petit op een gegeven moment heeft gedacht: ‘Dan grijp ik maar deze reddingsboei.’ En wat doen de broers, eens ze van de politie te horen krijgen waarvan Petit hen beticht? Ze wijzen in het bijzijn van de speurders met hun vingers naar Petit en roepen: ‘We maken je kapot.’ Dat is nu eenmaal hoe mensen in hun milieu reageren als iemand hen vals beschuldigt. In de ogen van de politie werd het zo natuurlijk een helder plaatje.
De broers hebben tot twee dagen voor het proces elke assistentie van een advocaat geweigerd. Zo koppig als ze vandaag zijn, zo waren ze dat ook toen al: ‘Als je onschuldig bent, heb je toch geen nood aan een advocaat?’ Dat is wat ze vandaag nog altijd zeggen. Waarom geld uitgeven aan een advocaat als je niks gedaan hebt?

U bent er nogal stellig over dat de zaak Gottschalk een justitiële dwaling van jewelste is. Dat heeft te maken met een alibi dat opdook in deze zaak. Kunt u iets over dat alibi zeggen?
De broers speelden in een voetbalploeg, ze hadden training op donderdagavond. Het ongeval vond plaats op donderdag 3 september 1992, iets voor negenen ’s avonds. Pas in 1999 zijn de eerste pogingen ondernomen om iets terug te vinden over de tijdsbesteding van de broers. De vraag was: waren zij ja of nee aanwezig op training? De enige bron van informatie was het scheidsrechtersblad van de volgende wedstrijd, op zondag. Binnen de club gold de vrij strikte regel dat alleen wie was komen trainen op zondag mocht meedoen in de wedstrijd. Het was de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen, je mag dus aannemen dat er weinig speling zat op die regel en er meer dan elf kandidaat-spelers waren. De naam van Marco staat op het wedstrijdblad. Nadien, na de uitzending van Au Nom de la Loi, hebben zich ook getuigen gemeld. Mensen van binnen de club, die konden beamen dat de broers op training aanwezig waren. Het viel allemaal makkelijk te reconstrueren, want de broer van het slachtoffer was de centrale verdediger van het team. Voor de aftrap was voor hem een minuut stilte gehouden. Op voorstel van Francis heeft de ploeg samen gelegd voor een rouwkrans. Wat mij trof, is dat tijdens een acht jaar durend strafonderzoek geen enkele van de spelers of de supporters van de ploeg ooit is ondervraagd. Ik was de eerste, ruim twintig jaar na datum, om hen te vragen wat ze zich herinnerden van die ene wedstrijd.
Het alibi is voor mij een bijkomstigheid. Een alibi is relevant in geval van moord. Wat ik in het boek denk te hebben aangetoond is dat hier nooit een moord is gepleegd. Dat is wat de rijkswacht in Luik ervan heeft gemaakt, opgejaagd als ze eind jaren negentig was door de zaak-Dutroux en het credo dat men veel meer naar ‘de’ slachtoffers moest leren luisteren. De door het Luikse openbaar ministerie aangestelde wetsdokter Paul Dodinval, die het lichaam van de overleden Sébastien Welsch onderzocht, heeft op de meest formele wijze uitgesloten dat het is overreden of zelfs aangeraakt door een auto. Deze man onderzocht wekelijks lichamen van verkeersslachtoffers. Ik heb meer vertrouwen in zijn wetenschappelijke merites dan in die van een sofroloog. De broers zijn schuldig bevonden aan het moedwillig in achteruit zetten van de auto en het vermorzelen van het lichaam van Sénastien Welsch. Zo staat het woordelijk in de aanklacht. Maar de wetsdokter herhaalt in al zijn rapporten altijd weer dat niets van die strekking kan zijn gebeurd. Niet zo van ‘ik heb mijn twijfels.’ Nee, hij zegt: ‘On-mo-ge-lijk.’ De eveneens door het openbaar ministerie verkeersdeskundige, die de twee brommertjes onderzocht, sluit op de meest formele wijze uit dat er ooit enig contact is geweest met een auto. Niet door een van de jongens van de weg af te wippen, niet door er daarna overheen te rijden. Ook hij zegt: ‘Uitgesloten.’ Wat we hier hebben, zijn twee wetenschappers van wie de bevindingen in de rechtszaal zijn overruled door de pseudowetenschap.

Deel 3

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Interview met journalist Douglas De Coninck over de zaak-Gottschalk II

  1. Pingback: Interview met journalist Douglas De Coninck over de zaak-Gottschalk I | Forensische Psychologie Blog

  2. Pingback: Interview met journalist Douglas De Coninck over de zaak-Gottschalk III | Forensische Psychologie Blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s