Kiekjes en filmpjes maken

We doen er allemaal aan mee. Met de mobiele telefoon of camera momenten vastleggen. Een foto hier, een videootje daar. Met een druk op de knop kun je in een fractie van een seconde memorabele gebeurtenissen registreren. Van de euforische momenten tijdens de Olympische Spelen tot het pijnlijke debat van minister Plasterk. Maar doen we er wel verstandig aan om alles zo nauwkeurig vast te leggen?

De Amerikaanse geheugenpsycholoog Linda Henkel onderzocht welke invloed het maken van foto’s heeft op het geheugen. Proefpersonen maakten aan de lopende band kiekjes tijdens een museumbezoek. Later werden ze bevraagd over dat bezoek. Wat bleek? Het fotograferen van schilderijen, meubels en andere fraaie dingen had als onverwacht neveneffect dat een dag later herinneringen aan die objecten maar moeilijk konden worden opgehaald. Het laat toch allemaal zien dat er een keerzijde zit aan het maken van foto’s.

In één sector worden er minder vaak opnames gemaakt dan wenselijk zou zijn . Ik bedoel de verhoorkamer. Het is nog steeds niet het geval dat interviews met verdachten en getuigen standaard worden opgenomen. Dat is een slechte zaak. De Amerikaanse onderzoeker Saul Kassin en zijn collega’s lieten politie-agenten een verdachtenverhoor afnemen met of zonder video-opname. Agenten gingen zich minder vaak te buiten aan beroerde interviewtactieken wanneer er een camera in de buurt was. Hoogste tijd dat de politiebazen notie nemen van dit onderzoek.

Wat zou er gebeuren als politieke beschouwingen niet langer openbaar zijn en niet meer worden vastgelegd? Mijn voorspelling is dat politici vaker over de schreef gaan als er geen camera’s aanwezig zijn. Minister Plasterk is trouwens wel de uitzondering hierop.

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap & Maatschappij. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kiekjes en filmpjes maken

  1. Is dat wat Saul Kassin onderzocht eigenlijk niets anders dan “wanneer je gecontroleerd wordt dan volg je de regels beter”? Is die controle er niet, dan neem je het niet zo nauw. Dat geldt voor camera’s in de verhoorkamer en ook voor camera’s op de snelweg. Wat was er bijvoorbeeld gebeurd wanneer bij de neuroloog Jansen Steur de patiëntgesprekken standaard allemaal waren opgenomen voor het geval dat er klachten zouden komen? Het komt iedere keer neer op het vervelende gezegde “vertrouwen is goed, controle is beter”. Dat is niet typisch iets dat alleen geldt voor politie en politici, al hebben die beroepsgroepen, alleen al vanwege hun taak, recht op controle. Standaard opnemen die verhoren dus.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s