Freier

‘Het komt uit Israël’. Politicoloog Giliam de Valk van de UvA legt het in het radioprogramma Argos nog eens haarfijn uit: In 1972 arriveerden er drie Japanners op de luchthaven van Tel Aviv. Omdat de beveiliging vooral op zoek was naar verdachte Arabieren, werd hen geen strobreed in de weg gelegd. Eenmaal aangekomen opende de Japanners hun koffers, haalden geweren tevoorschijn, en begonnen om zich heen te schieten. Het resultaat: 26 doden en 80 gewonden. Vanaf dat moment realiseerden de Israëliërs zich dat profiling op basis van etnische achtergrond niet werkt, en ontwikkelden ze een methode waarbij niet afkomst, maar afwijkend gedrag centraal staat. Die methode wordt in Israël sindsdien breed ingezet, aldus de Valk.

Zijn verhaal klinkt mooi, maar is net zo naïef  als geloven dat Uri Geller helderziend is. Punt is: In Israël is etnisch profileren aan de orde van de dag en niemand doet er moeilijk over. Twee Israelische wetenschappers ondervroegen onlangs een kleine 1000 reizigers op het vliegveld van Tel Aviv. Van de joodse Israëliërs moest 10% hun bagage openen. Van de Arabische Israëliërs en van de niet-Israëliërs zo’n 45%. Etnisch profileren is in Israël zelfs zo geïnstitutionaliseerd dat het Amerikaanse consulaat er op zijn website voor waarschuwt: ‘Those whom Israeli authorities suspect of being of Arab, Middle Eastern, or Muslim origin… may even be denied entry into Israel…’.

Zeggen dat het profilen van afwijkend gedrag ‘uit Israel komt’ is niets meer dan het kritiekloos overnemen van een verkooppraatje van veiligheidsbedrijfjes die iets aan de man proberen te brengen dat in Israël zelf nooit aansloeg.  Bekijk de websites van Ran Cohen – het Israëlische brein achter het profiling-programma van de Politieacademie – maar eens. Uitsluitend Nederlandse cliënten. Die domme kaaskoppen tuinen er massaal in, zo gonst het in Israël.

Er bestaat zelfs een Hebreeuws woord voor de onnozele hals die zich laten inpakken door opzichtige verkooppraatjes: freier. Het is een van de meer krachtigere beledigingen die je een Israëliër kunt toewensen. Is de Valk een freier? Ach, we kijken uit naar zijn volgende project: aantonen dat Uri Geller echt lepels kan buigen.

Dit bericht werd geplaatst in Veiligheid & terrorisme, Wetenschap & Maatschappij en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Freier

  1. Er zijn meer instanties die niet al te veel vertrouwen hebben in profiling. Zelfs de Amerikaanse overheid twijfelt aan het nut van profiling op luchthavens: http://www.how2ask.nl/2013/11/profiling-op-basis-van-afwijkend-gedragis-niet-eenvoudig/
    Zijn er alternatieven? Mijn ervaring is wel dat sommige douaneambtenaren op Schiphol veel succesvoller zijn bij het onderkennen van smokkelaars dan anderen. Maar misschien heeft dat meer met werklust en gedrevenheid te maken.

  2. Paul zegt:

    Ik had het betreffende radioprogramma ook gehoord. Opeens hoorde ik dat er een term bestond voor iets dat ik persoonlijk al járen kan. Daar is geen opleiding aan te pas gekomen. Die vaardigheid is echter niet (goed) aan een ander uit te leggen. Het is een spel van omstandigheden en minimale details. Maar ik spot – naast politieagenten in burger – wel kofferdieven op Schiphol, overvallers op Marks & Spencer in de drukke Kalverstraat en overvallers op een geldtransport in Maastricht vóórdat er ook maar iets gebeurd is. Het lijkt me een vaardigheid die niet zomaar is te leren. En om die reden bestaat het zeer grote gevaar van willekeur die bij politieagenten gaat ontstaan.

  3. Pingback: De zomer van SoSecure

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s