Bad (Cluster) Therapy

De naam lijkt regelrecht uit een science fiction film te komen. Bad clusters. Ik kwam het tegen toen ik afgelopen week op zoek ging naar therapieën die fictieve herinneringen in de hand werken. Een van mijn collega’s attendeerde mij op een therapievorm waarin zogenaamde bad clusters worden aangepakt.

Wat zijn bad clusters? De term is geïntroduceerd door Jacob Korthuis. Een alternatief geneesheer. Bad clusters zouden verwijzen naar vervelende ervaringen aan traumatische gebeurtenissen zoals seksueel misbruik. Ze zouden diep geworteld in ons brein zitten en ook anders opgeslagen worden dan meer alledaagse gebeurtenissen. Gevolg: we kunnen de herinnering aan de traumatische gebeurtenis niet meer goed ophalen. Wel zouden die bad clusters zich uiten in allerlei lichamelijke ongemakken zoals heftige onverklaarbare huilbuien. Het komt allemaal dicht in de buurt van het controversiële fenomeen van verdringing.  Nogmaals: wetenschappelijk onderzoek laat een compleet ander beeld zien. Herinneringen aan traumatische gebeurtenissen worden niet anders opgeslagen dan normale gebeurtenissen. Traumatische ervaringen worden zelfs uitstekend herinnerd. Dus ook hier. Het idee van bad clusters berust vooral op drijfzand.

Jacok Korthuis zit niet stil. Hij is te gast bij het tv-programma Koffietijd, spreekt op verschillende congressen en post informatieve Youtube filmpjes over bad clusters. Kijk zelf maar eens. Het stelt allemaal niet zoveel voor. Wat moeten we er dan mee? Ik begreep dat er een nieuwe Star Wars film op komst is. De naam van de film is nog onbekend. “The Empire Strikes Bad Clusters” lijkt mij een goeie

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s