De Kellers

Dan en Fran Keller. Een doorsnee Amerikaans koppel. Ze hadden in de jaren ’90 een kinderdagverblijf in Oak Hill, Texas. Ze hebben ook twee lieve kinderen.  Een alledaags Amerikaans gezin dus. So far, so good, zou je zeggen. In het jaar 1992 zijn ze echter veroordeeld voor het stelselmatig misbruiken van een aantal jonge kinderen in hun kinderdagverblijf.  Ze kregen elk 48 jaar gevangenisstraf.

Wat was er precies gebeurd? In 1991 beweerde een 3-jaar oud meisje dat ze door Dan werd geslagen. Het meisje en andere kinderen van het kinderdagverblijf werden geïnterviewd door een therapeut. De kinderen beweerden seksueel te zijn misbruikt door Dan en Fran. Niet alleen dat. De misbruikverhalen hadden een behoorlijk satanisch-rituele ondertoon (zie mijn eerdere blog hierover). Zo herinnerden de kinderen dat ze naar Mexico waren gevlogen en daar waren misbruikt en dat baby’s en dieren waren geofferd. Het 3-jarige meisje werd door een arts onderzocht. Hij vond lichamelijke afwijkingen die alleen het gevolg konden zijn van misbruik. Zei hij toen. In de rechtszaal. Een ritueel misbruik zaak pur sang? Nope.

fran_dan

Dan en Fran Keller

De Kellers zijn een paar dagen geleden vrijgelaten. De arts van destijds heeft toegegeven dat hij helemaal niet getraind was om seksueel misbruik te kunnen vaststellen. Bovendien begreep hij later dat er helemaal geen afwijkingen bij het meisje waren. Een andere reden. Een amicus brief werd bij de rechtbank ingediend. Ondertekend door 39 invloedrijke psychologen.  Zij hekelden de rol van een zogenaamde expert tijdens de rechtszaak tegen de Kellers  in 1992. Deze expert beweerde dat het bestaan van ritueel misbruik vaststaat en dat vanwege het bizarre karakter ervan de verhalen van de slachtoffers ook gek aandoen.

Vreemd genoeg wist de expert niets af van een lijvig FBI-rapport waarin geen bewijs werd gevonden voor het bestaan van ritueel misbruik. Maar de expert had nog meer kronkels. Te veel om op te noemen. Oordeel zelf. 

De zaak van de Kellers is belangrijk. De laatste tijd maakt ritueel misbruik een rentree in ons land. De verhalen erover zijn hardnekkig. De pleitbezorgers van dit type verhalen zouden er goed aan doen om de details van de Keller-zaak onder de loep te nemen. En de critici? Zij moeten ook volhouden. Volhouden dat het allemaal lariekoek is en dat het een belediging vormt voor de echte slachtoffers van misbruik.

Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap & Maatschappij. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Kellers

  1. Waarheid of fantasie van ritueelmisbruik.
    Ik vind dat als op een wetenschappelijke wijze eventueel ritueel misbruik van een kind weg wordt geredeneerd als niet bewijsbaar, een feilbaar geheugen of fantasie niet goed. U heeft wellicht gelijk als u aangeeft dat ons geheugen wat dat betreft niet perfect werkt. Want wat, als uop de plaats van een rechter gaat zitten, en zo’n kind wel ritueel is mishandeld en vervolgens in de koude blijft staan zonder hulpverlening.

    In Nederland wordt al helemaal niet geluisterd naar kinderen in de Jeugdzorg. Pas vanaf dertien jaar. Ik begrijp hetgeen u wilt zeggen, maar de werkelijkheid van de Jeugdzorg houdt in dat kinderen als geen belanghebbenden worden gezien in de Jeugdzorg en bij rechters. Over hen wordt beslist alsof zij van geen betekenis zijn. Er wordt teveel gedacht in bewjzen en dan wel of niet de daders straffen. Het is voor een kind dat zegt ritueel te zijn misbruikt helemaal niet
    belangrijk of u een hele wetenschappelijke verhandeling geeft over het geheugen. Een kind dat zulke dingen zegt heeft een probleem en zegt dit omdat het daarvoor een bepaalde reden heeft.
    Het overziet niet als het fantasie is dat er een volwassenen voor zijn fantasie gestraft kan gaan worden. En ook niet als het geen fantasie betreft . Het wil hulp, omdat het niet lekker in zijn/haar velletje zit.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s