De biografie van een lone wolf

Hij had een weinig opbeurende jeugd. In zijn biografie valt te lezen hoe hij opgroeide in een klein stadje in New Jersey. En hoe hij grotendeels werd opgevoed door zijn grootouders. En hoe hij gebukt ging onder een manisch depressieve vader die geen baan voor langere tijd kon vasthouden en de avonden het liefst doorbracht in het donker in de keuken met een pakje sigaretten en een sixpack.

Hij was in zijn jeugd dan ook een buitenbeentje. Zo raar dat hij niet werd gepest. Hij stond dusdanig ver buiten de pikorde dat zijn leeftijdsgenoten geeneens de moeite namen om ruzie met hem te zoeken. Zo’n buitenbeentje ook dat – gevoed door de sociale spanningen rondom de Vietnam-oorlog – zijn mede-studenten op Ocean College een petitie organiseerde teneinde hem weg te sturen. Zo’n rare snuiter was hij.

Toch kwam het goed met Bruce Springsteen. Zijn biografie beschrijft ook zijn successen. De doorbraak in 1975 met het album Born to run. Het concert in de DDR dat een jaar voor de val van de muur 300.000 bezoekers trok, en later werd omschreven als “the most important rock concert ever, anywhere”. En hoe hij nog steeds avond aan avond stadions vult met 4 uur durende shows waarbij zelfs een atheïst het gevoel heeft in de kerk te zijn.

Niet lang geleden deed Springsteen in een interview met de New Yorker uit de doeken dat hij in de jaren 80 met een depressie en suïcidale gedachten worstelde. Kortom, hij was een loner met zware psychische problemen. Was Springsteen 40 jaar later in Nederland opgegroeid, had hij dan vandaag vast gezeten?

Screen Shot 2013-09-17 at 10.52.31 AM

Dit bericht werd geplaatst in Veiligheid & terrorisme, Wetenschap & Maatschappij en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s