Det märkliche fallet med Michael Boatwright (the weird case of Michael Boatwright)

Ongeveer een half jaar geleden werd een man bewusteloos gevonden in een hotelkamer in Palm Springs (Californië). Toen hij in het ziekenhuis uit coma ontwaakte, was hij zijn gehele autobiografische geheugen kwijt. Hij dacht dat hij uit Zweden kwam en Johan Ek heette. Engels sprak hij niet, wel Zweeds. Al snel bleek dat de man in kwestie niet uit Scandinavië kwam. Nee, het ging om de 61-jarige Michael Boatwright. In de jaren 80 van de vorige eeuw had Boatwright enige tijd in Zweden gewoond, maar hij was toch echt een geboren en getogen Amerikaan. Volgens familieleden zou hij voorafgaand aan zijn coma depressief zijn geweest. Zijn ex-vrouw was opnieuw getrouwd en zijn nieuwe carrière als tennisleraar kwam maar niet van de grond.

Volgens Amerikaanse nieuwssites zou Boatwright aan een dissociatieve stoornis lijden. Op 16 juli 2013 schreef Justin Caba van de Medical Daily: “Boatwright’s lack of personal identity points to signs of a dissociative disorder known as dissociative fugue. According to the Cleveland Clinic’s data, someone in a “fugue state” tends to wander away from home on impulse and make up new identities. Traumatic events that have been known to trigger this mental illness include abuse, disaster, extreme violence, and war”.

Lijdt Boatwright echt aan een dissociatieve stoornis? Uit de literatuur weten we dat een fugue-periode doorgaans maar enkele dagen duurt. Verder is het vreemd dat hij zijn moedertaal niet meer kan spreken. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor een effect van traumatische stress op vaardigheden geleerd in de vroege jeugd. Sterker nog, in de regel zijn zulke vaardigheden zo goed verankerd in het brein dat zij een stuk beter bestand zijn tegen hersenaandoeningen dan meer recent geleerde vaardigheden. En dat is nog niet alles. Boatwright heeft ook financieel voordeel gehad van zijn geheugenverlies. Om zijn autobiografische herinneringen weer terug te krijgen, hebben zijn hulpverleners hem naar Zweden gestuurd. Kosten (zo’n 3000 dollar) waren voor rekening voor de gemeente waar Palm Springs onder valt (Riverside County). Sinds enkele weken woont hij samen met Ewa Espling, zijn grote liefde uit de jaren 80. Misschien is Michael Boatwright toch geen patiënt met een zeldzame medische aandoening…

Voor een vergelijkbaar geval, zie hoofdstuk 12 in: Merckelbach, H. & Jelicic, M. (2005). Hoe een CIA-agent zijn geheugen hervond en andere waargebeurde verhalen. Amsterdam: Contact.

Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap & Maatschappij. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s