Leven na de doodstraf

Zo’n 10 jaar geleden werd Roel Goosen in Zambia ter dood veroordeeld (“hanging by the neck until pronounced dead”) voor een moord die hij nooit pleegde. Het vonnis werd omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Die zat hij voor een deel uit in de smerigste en meest overbevolkte gevangenissen ter wereld.

Inmiddels is Goosen weer in Nederland. Hij heeft de draad opgepakt. Benieuwd hoe dat kan? Goosen geeft morgen college en laat foto’s uit zijn Zambiaanse tijd zien.

Wanneer?       Woensdag, 26 juni 2013,

Hoe laat?        13.30 uur

Waar?              Zaal 0.731, uns 40

 Zie ook: The West Lusaka Man.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Leven na de doodstraf

  1. Heel indrukwekkend om het verhaal van Roel Goosen in persoon te horen. Hij vertelde dat hij de jaren in de Zambiaanse gevangenis heeft volgehouden door hoop te houden op vrijlating en zich daarvoor in te spannen, door vrienden te maken in de gevangenis (wel zorgvuldig gekozen natuurlijk) en door binnen de gevangenismuren betekenisvolle activiteiten te ontplooien (hij gaf bijvoorbeeld medegevangenen les in computer-vaardigheden, ontwikkelde een krant, hij las en schreef veel). Zijn verhaal deed me denken aan de verhalen van mensen die de Duitse concentratiekampen overleefd hebben. Ook bij hen speelde het sociale aspect (vrienden) en het vinden van een betekenisvolle activiteit vaak een grote rol. In de psychologie kenmerken van psychologische veerkracht. Het verhaal van Roel Goosen is hiervan een prachtig maar ook een schrijnend voorbeeld.

  2. Rob van Otterdijk zegt:

    Zijn tekst en fotos van het college ergens beschikbaar?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s