Zedendelinquentie: allemaal de schuld van afwijkende hersenen. Of toch niet?

Er zijn hersenwetenschappers die menen dat de oorzaak van zedendelinquentie exclusief moet worden gezocht in het brein. Soms zouden zedendelinquenten geboren worden met afwijkende hersenen, in andere gevallen zouden seksuele delicten het gevolg zijn van niet-aangeboren hersenletsel. In een recent nummer van Tijdschrift voor Psychiatrie beschrijven twee medici een patiënt met seksuele ontremming veroorzaakt door uitzaaiingen van een longtumor. Deze uitzaaiingen hadden het diep in de hersenen gelegen limbisch systeem van de patiënt aangetast. Het limbisch systeem bestaat o.a. uit de hippocampus, gyrus cinguli, amygdala en cortex orbitofrontalis en speelt een grote rol bij geheugen, motivatie en genot. Omdat de patiënt een blanco geschiedenis had op het gebied van seksueel afwijkend gedrag, moesten zijn seksuele ontremmingen – bij andere mensen in bed gaan liggen, maken van seksistische opmerkingen, betasten van een verpleegkundige – wel te maken hebben met het aangetaste limbisch systeem. Kunnen we op basis van deze casus nou zeggen dat zedendelinquentie een gevolg kan zijn van afwijkingen in het limbisch systeem? Niet echt. Bij de patiënt was namelijk nog veel meer aan de hand. Zo was hij was agressief, doolde door het ziekenhuis en liep zomaar kamers van andere patiënten binnen. Het lijkt er dus op dat hij last had van algemene ontremming. Neuropsychologisch gezien is zo’n algemene ontremming niet zo vreemd. Het limbisch systeem stuurt signalen naar de prefrontale gebieden. Van deze laatste gebieden weten we dat zij een belangrijke rol spelen bij het onderdrukken van ongepast gedrag en dus als een soort van rem werken. Waarschijnlijk was de kapotte rem van de patiënt het gevolg van verkeerde input naar de prefrontale hersengebieden door een aangetast limbisch systeem. Hoe dan ook, bij bovengenoemde patiënt was meer sprake van algemeen ontremd gedrag dan van specifieke zedendelinquentie. Geen overtuigend bewijs dus voor een directe link tussen zedendelinquentie en afwijkende hersenen.

(Voor de goede orde: de medici die de patiënt hebben beschreven gaan, in tegenstelling tot bepaalde hersenwetenschappers, niet in op de link tussen zedendelinquentie en hersenen.)

Literatuur:

Vries, C.L. de. & Koers, H. (2013). Een man met seksuele ontremming veroorzaakt door paraneoplastische limbische encefalitis. Tijdschrift voor Psychiatrie, 55, 129-133.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s