De Pesso Boyden therapie

Het is ontstaan uit allerlei dansvormen. Over de Pesso Boyden therapie heb ik het dan. Albert Pesso en Diane Boyden-Pesso waren namelijk twee dansers. Ze ontdekten dat dans en andere lichaamsuitingen geneeskrachtige effecten sorteerden. Het achterliggende idee van de Pesso Boyden therapie is dat – door middel van lichamelijk contact – negatieve ervaringen en trauma’s verholpen kunnen worden. Negatieve herinneringen kunnen worden vervangen door (fictieve) positieve herinneringen.  Het gaat ongeveer zo: je zit in een groep sessie en haalt je negatieve herinnering – zeg sexueel misbruik – op. De medepatiënten voeren ondertussen een toneelstukje op, en je wordt tegelijkertijd een beetje geknuffeld. En voila. Zo is de herinnering aan de negatieve ervaring vervangen door een meer positieve.

PBSP

Het principe achter de Pesso Boyden therapie is dat je lichaam toegang geeft tot allerlei onbewuste herinneringen zoals bijvoorbeeld onbewuste herinneringen aan misbruik. Het komt aardig in de buurt van het “The Body Keeps the Score” idee van de psychiater Van der Kolk waarin het lichaam een soort rekenmachine is die alle trauma’s die je hebt meegemaakt in je leven optelt en dat het tellen voornamelijk op een onbewust vlak plaatsvindt.  Het stamt af van allerlei Freudiaanse theorieën waar nauwelijks wetenschappelijke evidentie voor bestaat. De Amerikaanse psycholoog Richard McNally schreef talloze boeken en artikelen over trauma en geheugen.  Zijn conclusie: er is geen wetenschappelijk bewijs dat trauma alleen op een onbewust vlak wordt verwerkt. Dus mocht het lichaam alle trauma’s aan het optellen zijn, dan gebeurt dit ook op bewust gebied.

Het heeft er alle schijn van dat er in feite pseudo-herinneringen in patiënten geïmplanteerd worden. Ook kennen ze waarschijnlijk niet het werk van ene Otgaar en collega’s dat heeft aangetoond dat je echte herinneringen niet zo maar even wist. Het is dus waarschijnlijk niet zo dat de switch naar een positieve herinnering ervoor zorgt dat de negatieve herinnering dan ook verdwijnt. Herinneringen aan traumatische gebeurtenissen worden sowieso niet zo snel vergeten. Misschien kunnen ze wel iets opsteken van het onderzoek van de Amsterdamse onderzoeksgroep van professor Merel Kindt. Die groep heeft laten zien dat angstreacties te wissen zijn door toediening van 40 milligram propranolol. Misschien moet er in de Pesso Boyden sessies propranolol pilletjes uitgedeeld worden. Het gebrek aan een gedegen theoretische onderbouwing is ook niet verwonderlijk. Op hun website staat geen enkele verwijzing naar literatuur die is gepubliceerd in een respectabel tijdschrift.

Het past allemaal aardig bij het recente onderzoek van Britse psychologen. Zij lieten mooi zien dat bij allerlei dubieuze therapieën (bijvoorbeeld hypnotherapie) nog steeds misvattingen over het geheugen bestaan ondanks vele jaren aan wetenschappelijk onderzoek . Saillant detail. Instellingen als de RINO bieden Pesso Boyden cursussen aan.  Als dergelijke behandelwijzen al daar worden aangeboden, dan kun je net zo goed de jury van het populaire dansprogramma “So You Think You Can Dance” vragen om daar een cursus te geven. Die kunnen waarschijnlijk nog veel beter dansen dan de Pesso’s.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Pesso Boyden therapie

  1. tinthor zegt:

    Wat de hypnotherapie betreft, het is mogelijk dat als een patient zijn wil afstaat aan een hypnotiseur (voor behandeling van een bepaalde chronische kwaal bijvoorbeeld), de hypnotiseur hem eerst onder invloed tracht te krijgen via inductie; inductie is: een reeks versterkende suggesties van de kant van de hypnotiseur waarmee hij zijn patient aangeeft dat die positief, op de goede wijze op zijn suggesties reageert. De patient is vervolgens geneigd, zich meer te ontspannen en zijn behandelaar uiteindelijk volkomen in vertrouwen te nemen.

    Enkele gevolgen hiervan zijn echter dat bij de patient het verstand en de controlefunctie verminderen; het verstand dient o. a. om zaken kritisch te beoordelen en de controlefunctie dient om als er besluiten genomen moeten worden in een bepaalde situatie, de huidige situatie met die uit het verleden te vergelijken. Tenslotte kan dit leiden tot een bewustzijnsverandering waarbij de realiteit bij da patient verstoord wordt. In een dergelijke toestand is het meer dan eenvoudig, bij de patient herinneringen in te brengen aan zaken die hij niet eens beleefd heeft. En dan is er het menselijk geheugen zelf; het geheugen is als informatiebron niet altijd even betrouwbaar. In dit geval vervagen gebeurtenissen die men wérkelijk meegemaakt heeft, op den duur. Zou men die veel later aan het papier toevertrouwen, dan zal niet álles waar zijn van wat men opgetekend heeft. De geleerde, Otto Rank, die in de tijd van Sigmund Freud leefde, meende dat de bron voor verschillende zaken zoals geestelijke problemen, gelegen waren tijdens de herinneringen aan de geboorte; die werden later naar het onderbewustzijn verdrongen en werden vervolgens later weer via hypnose opgeroepen. Het probleem is echter wél dat de myelineschede niet slechts tijdens maar ook enige tijd ná de geboorte nog niet goed ontwikkeld is, waardoor het onmogelijk is dat er herinneringen aan de geboorte of de gebeurtenissen er rondom heen, niet opgeslagen kunnen worden. Via hypnose kunnen er “herinneringen” aan gebeurtenissen in de patient geïmplanteerd worden, die echter nooit voorgevallen zijn. Zelfs nadat de patient door de hypnotiseur uit de hypnose gehaald is, kan het zijn dat er nog altijd bepaalde invloeden aanwezig zijn, die zich ook nog daarna kunnen laten gelden. Hoewel niet iederéén zo gemakkelijk te hypnotiseren is, zijn zij die een sterke en levendige verbeelding hebben, de beste kandidaten. Tenslotte nog dit: het is natuurlijk níet zo dat de hypnotiseur er op uit zou zijn om zijn patient bewust schade te berokkenen; hij zal zeer zeker integer zijn en de beste bedoelingen hebben want de patient is naar hem toegekomen voor een oplossing voor bepaalde geestelijke problemen! Dit neemt echter níet weg dat er aan hypnose bepaalde gevaren verbonden zijn zoals al aangegeven is, de vermindering van het verstand en de controlefunctie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s