Chuckie

Goed nieuws. Sinds mijn vorige blog over het waanidee dat je met Poppenvilla’s kindermishandeling kunt opsporen, is er vooruitgang geboekt. De Poppenvilla is in opspraak geraakt na protest van verontruste ouders. Het Netwerk Passend Onderwijs (een organisatie die het basisonderwijs ondersteunt) stopt daarom direct met het verspreiden van de Poppenvilla. Dag poppen!

En er is nog meer goed nieuws. Het gebruik van poppen of tekeningen wordt nogal eens aangemoedigd in politiestudio’s die ontworpen zijn voor interviews met kinderen (de zogenaamde kindstudio’s). In deze studio’s kunnen kinderen spelletjes doen, tekeningen maken en worden ze ondervraagd over een trauma dat ze zouden hebben meegemaakt. Het komt wel voor dat tijdens zo’n interview de rechercheur zich afvraagt wat het kind probeert te zeggen. En dan wordt er een pop in de handen van het kind geduwd met de vraag om effe te laten zien wat er nu precies is gebeurd. Onlangs verscheen een overzichtsartikel van Amerikaanse onderzoekers. Ze schrijven over hulpmiddelen als poppen (props): “available research does not instill confidence that props are the best solution to interviewing challenges…”.  Ook wij kwamen nog niet zo lang geleden tot dezelfde conclusie. Een aantal weken geleden spraken mijn collega’s en ik daarom met de rechercheurs van kindstudio’s. We hadden het ook over het gebruik van poppen en tekeningen. Uitkomst: weg met de poppen, weg met de tekeningen. Ook hier dus is het bye-bye met de poppen.

Maar de poppen zijn taai. Tijdens ons gesprek met de politie werd duidelijk dat de poppen nogal eens door orthopedagogen worden gebruikt als er een vermoeden bestaat van misbruik. Dit is verontrustend. Zo hebben Britse onderzoekers al vaak laten zien dat zelfs bij mensen getraind in het gebruik van poppen de kans op suggestieve vragen en vals positieven aanzienlijk is (Lamb et al., 2007).  Dat zal vast niet anders liggen voor bijvoorbeeld orthopedagogen of andere professionals.

De poppen lijken familie van Chuckie te zijn: de bloeddorstige pop die sinds de jaren ’80 regelmatig de leading role heeft in horrorfilms. Hij is nog steeds springlevend, niet kapot te krijgen en blijft schade aan richten.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s