De Duke of Bedford heeft gelijk: Pas op voor de Jaguars

Een kenner van de Britse aristocratie vertelde me ooit dat de 13de Duke of Bedford zijn neus ophaalde voor Jaguars: “essentially a car for the bank-robbing classes”, zou de Duke hebben gezegd. De Duke heeft gelijk, zo blijkt uit een artikel dat een tijdje geleden verscheen in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Daarin beschrijven Paul Piff en zijn collega’s een aantal veldexperimenten dat tot doel had deze vraag op te helderen: wie gedragen zich asocialer, de armen of de rijken?

Of mensen veel of weinig geld hebben, kun je tot op zekere hoogte aflezen aan de auto’s waarin ze rijden. Dat was ook de benadering van Piff en collega’s. Ze deelden auto’s in aan de hand van vijf klassen, waarbij de hoogste klasse gereserveerd was voor Jaguars en andere topmerken. Een handlanger van de onderzoekers stelde zich in de buurt van een zebrapad op en telkens als er een auto aankwam, maakte de handlanger aanstalte om over te steken. Geturfd werd hoe vaak auto’s doorreden. En inderdaad; Jaguars en andere glitterkarren reden in 45% van de gevallen gewoon door. Bij modale auto’s lag dat percentage rond de 25%.

Hufterigheid teelt wieriger onder de rijken concludeerden Piff en zijn medewerkers. Hun conclusie doet denken aan die van Paul Feldman, econoom en broodjesverkoper in Washington DC. Feldman zette zijn manden met broodjes in de kantines van bedrijven her en der in Washington. Werknemers mochten van de broodjes nemen, maar werden wel geacht daarvoor geld te deponeren in een doos. Het bagel honesty system heet dat betaalsysteem inmiddels. Op gewone etages liet meer dan 90% van de werknemers keurig geld achter als zij een broodje namen. Op directieafdelingen haalde dat percentage vaak de 70% niet. Feldman dacht dat het kwam omdat bazen eraan gewend raken om zichzelf privileges toe te kennen. Sympathieke verklaring.

Er is ook een minder sympathieke uitleg: degenen die zichzelf te pas en te onpas privileges toekennen, worden uiteindelijk de baas. Het is dat type causaliteit dat de Duke of Bedford voor ogen moet hebben gestaan toen hij suggereerde dat vooral struikrovers in Jaguars rijden.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s