Hoezo Expertise?

Het staat er echt. Op de website van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP)Een uitnodiging voor het bijwonen van een Demonstratie Nemesysco Stemanalyse. Met behulp van deze technologie zou je een beter begrip van de mentale gesteldheid en emotionele staat van de ondervraagde krijgen. En tijdens de demonstratie zal worden ingegaan op de mogelijkheden hiervan voor de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten.

In 2007 was Nemesysco korte tijd wetenschappelijk wereldnieuws. Niet in positieve zin. Twee Zweedse onderzoekers publiceerden een artikel in The International Journal of Speech, Language and the Law onder de titel “Charlatanry in forensic speech science: A problem to be taken seriously.” Het stuk ging ook over Nemesysco en haar eigenaar Amir Lieberman. De conclusie: “The ideas on which the products are based are simply complete nonsense.” Tot een academische discussie kwam het nooit. In plaats van met inhoudelijke tegenargumenten op de proppen te komen, dreigde Nemesysco de auteurs met een rechtszaak. Bang voor zoveel intimidatie trok het tijdschrift het artikel in. En dat nieuws kwam weer prominent in Science.

Het EFP is deze controversie  blijkbaar ontgaan. Maar goed. Dit speelde tenslotte al 5 jaar geleden. En misschien was hun google kapot. Maar net zo interessant is dat de uitnodigingsmail gepaard gaat met een document dat voor een artikel door zou moeten gaan.  Het gaat over het Nemesysco apparaat. En het is geschreven door een Zuid Afrikaanse professor die al weer een tijdje gepensioneerd is. Wie de moeite neemt om het document echt te lezen, zal de moed al heel snel in de schoenen zinken. Het is van een bedroevende kwaliteit. Ach, kijk zelf maar. Twee minuten googelen leert ons trouwens een hoop over de auteur. Hij blijkt tegenwoordig reli-counseler met zowaar een eigen blog.

De doelstelling van het EFP is om om de wetenschappelijke onderbouwing van de zorg in de forensische psychiatrie te ondersteunen. Hoe het organiseren van deze demonstratie hieraan bijdraagt is mij een raadsel. Het is alsof het Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis een workshop belegt over het opsporen van tumoren met iriscopie. In Den Haag zoekt men nog naar mogelijkheden om te bezuinigen. Nou, daar dus, bij het EFP.

Zie ook: Merckelbach, H.L.G.J. & Meijer, E.H. (2007). Trillende stem, bloeiende leugen: over stemanalyse als vorm van leugendetectie. Neuropraxis, 11, 63-67.

Update: De bijeenkomst gaat niet door.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hoezo Expertise?

 1. Iva Embley zegt:

  Het EFP was inderdaad niet op de hoogte van deze consternatie uit 2007. Dat hadden we wel moeten zijn. Op basis van deze informatie hebben we besloten de bijeenkomst niet door te laten gaan.

  Waarom hebben we het in eerste instantie wel gewild? Het EFP brengt de kennis van wetenschappers, professionals en bestuurders binnen het veld van de forensische psychiatrie bij elkaar. Wij kregen vanuit het veld verzoeken om informatie over dit biometrische systeem omdat in het buitenland o.a. verzekeringsmaatschappijen en politie hier in toenemende mate gebruik van maken. Was het mogelijk om wetenschappelijk evidentie op te bouwen omtrent deze laatste versie van dit systeem?

  Wij hebben door middel van een voorlichtingsbijeenkomst de discussie en kennisuitwisseling hieromtrent willen faciliteren. Nu blijkt dat rondom dit systeem zo veel wetenschappelijke controverse heerst, hebben wij besloten deze weg niet te bewandelen. Ook als expertisecentrum leren wij elke dag, ditmaal met dank aan uw kritische en alerte blog.

  Iva Embley
  Directeur EFP

 2. Pingback: The Insurance Toolbox jokt | Forensische Psychologie Blog

 3. Pingback: The Insurance Toolbox jokt - Kloptdatwel?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s