De Leugenacademie 2

Met enige regelmaat krijg ik naar aanleiding van een eerdere blog vragen over De Leugenacademie. Laatst nog van journalist Sophie Derkzen. Zij liep een dagje mee met De Leugenacademie, en schreef er een artikel over voor Vrij Nederland. Het stuk – met de treffende titel ‘De firma Leugen & Bedrog’ – geeft een prachtig inkijkje in de wereld van zelf-benoemde leugendetectieguru Gerard van den Berg.

Van hem krijgen de 4 cursisten grandioze tips om leugenaars te ontmaskeren. Zoals: op Schiphol moet je op de kauwgomkauwers letten. Of: zet een koffiekopje op tafel. Een leugenaar zal het kopje – om zich er achter te kunnen verschuilen – tussen jou en hem in plaatsen. Kijk, daar kun je iets mee als marechaussee, HR manager of ARBO-arts. En ook nog eens allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, aldus Van den Berg. Maar naar referenties moet je hem niet vragen. Hij heeft namelijk zoveel onderzoeken bestudeerd dat hij het echt niet allemaal kan onthouden. Bezwaarlijk vindt hij dit gat in zijn geheugen allerminst. De wetenschap hoeft het van Van den Berg namelijk helemaal niet te bewijzen. Als het voor hem maar werkt. Dat had hij eigenlijk eerder moeten bedenken. Had hem een hoop leeswerk gescheeld.

En de theorie van de micro-expressie van Ekman dan? Enige tijd geleden verscheen er in het tijdschrift Nature een artikel over veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. Hierin geeft Ekman zelf toe dat hij zijn onderzoeksresultaten niet in wetenschappelijke tijdschriften publiceert. De axis of evil leest namelijk mee. Dat Van den Berg nu zegt dat leugenontmaskering via micro-expressies op wetenschappelijk onderzoek stoelt, is daarom op zijn minst opvallend. Ekman zou dat onderzoek graag eens lezen, denk ik.

Van den Berg doet het allemaal niet voor het geld. Hij wordt gedreven door zijn rechtvaardigheidgevoel. Hij kan namelijk slecht leven met het gevoel dat mensen zomaar de verzekering oplichten. Hoe hij zich voelt als een ARBO-arts ten onrechte een patiënt arbeidsgeschikt verklaart omdat die patient een koffiekopje verplaatst, komen we niet te weten. Wel dat Van den Berg graag over 3 jaar – op zijn 45ste – met pensioen wil. Op Aruba wel te verstaan. Daar zal zijn rechtvaardigheidgevoel vast minder sterk opspelen. Neem nog een kauwgompje, Gerard.

Dit bericht werd geplaatst in Leugendetectie, Veiligheid & terrorisme, Wetenschap & Maatschappij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Leugenacademie 2

  1. Pingback: De Leugenacademie | Forensische Psychologie Blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s