Onveilig gevoel!

Krantenkop in De Limburger van woensdag 18 april 2012: “Onveilig gevoel bij 93 procent”. Het gaat om bewoners van Maastricht Noordoost, legt de krant uit. Het alarmerende cijfer komt uit een rapport van het onderzoeksbureau Van den Bighelaar en Honig. Het Bureau vond ook dat in 2010 96% van de bewoners zich onveilig voelde. Een daling van 3%. De verantwoordelijke wethouder, zo schrijft de krant, ziet het als een hoopvol teken.

Waarom toch zo bescheiden, wethouder? In 2010 namen 903 van de pakweg 5000 bewoners – jawel, dat is 18% – van Maastricht Noordoost de moeite om de Grote Bighelaar-Honig OnveiligheidsMonitor in te vullen. In 2012 voelden zich nog maar 796 bewoners door het hele thema aangesproken. Hey, dat is 16%. Laat 16% nou net het landelijk gemiddelde zijn.

De krant had dus ook kunnen koppen: “Onveilig gevoel in Noordoost op landelijk gemiddelde”. Of deze dan: “bereidheid van bewoners om mee te doen aan monitor van onderzoeksbureau bereikt lachwekkend dieptepunt.” Maar nee, De Limburger liet zich meesleuren door de meer hysterische percentages van Het Bureau.

De website van Het Bureau laat een condensspoor van franjetaal achter. Van den Bighelaar en Honig schrijven over zichzelf: “Wij bieden verschillende soorten onderzoeken aan, zoals marktonderzoek, tevredeneheidsonderzoek en burgerpeiling. Na het afronden van de onderzoeken adviseren wij u graag verder. Onze doelstelling is u te ondersteunen tijdens het totale proces van onderzoek en advies. Het uitgangspunt hierbij is dat u als klant centraal staat en het onderzoek aantoonbaar resultaat biedt.”

Tevredeneheidsonderzoek (een spelfout in het totale proces)u-als-klant-centraal, aantoonbaar resultaat. Zo, zo, denk je dan en je vraagt je af: wat kost zo’n 93%-onderzoek nou? Het voelt niet echt veilig.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s