The Jerusalem syndrome

Jeruzalem is om vele redenen een bijzondere stad, niet in het minst vanwege zijn religieuze betekenis. Voor joden is er de allerheiligste klaagmuur, christenen beleven er op de Via Dolorosa de lijdensweg van Jezus, en moslims bidden er in de Al-Aqsa moskee, na Mekka en Medina de derde heilige plaats binnen de Islam. Maar deze religieuze betekenis heeft ook een keerzijde. De stad kent namelijk zijn eigen ziektebeeld: The Jerusalem syndrome.

Menig in ogenschijnlijk goede gezondheid verkerende toerist die de stad bezoekt voelt de overweldigende aanwezigheid van god, wordt overvallen door religieuze sentimenten en waant zich na enkele dagen de messias. Ieder jaar doen zich ongeveer 100 van dit soort gevallen voor, waarvan er 40 daadwerkelijk worden opgenomen in een van de lokale psychiatrische klinieken. Het is zelfs Homer overkomen (‘Have you ever noticed that dad always gets the disease they write about in the inflight magazine?’).

Kritiek is er uiteraard ook. Het syndroom is in de classificatiebijbel van de psychiaters – the Diagnostic and Statistical Manual (DSM) – niet te vinden. En menig patiënt blijkt toch al een psychiatrische aandoening te hebben op het moment dat hij of zij naar Israël afreisde. De stad lijkt daarmee vooral symptomen van een reeds bestaande aandoening aan te wakkeren, en niet zo zeer de oorzaak van een nieuwe – unieke – psychose te zijn.  Daarnaast is – op een totaal van 2 miljoen toeristen – 40 gevallen eigenlijk helemaal niet zo veel. In ieder geval niet veel meer dan in andere grote steden. En trouwens, ook Florence en Parijs maken aanspraak op hun eigen ziektebeeld. Niet te verwarren met Stockholm trouwens.

Tot slot dan nog goed nieuws: mensen zonder religieuze achtergrond lijken immuun voor het syndroom. Mijn familie hoeft zich dus niet direct zorgen te maken. En mocht het syndroom onverwachts toch de kop op steken, de behandeling is eenvoudig. Vertrek uit Jeruzalem en de symptomen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

http://www.wired.com/magazine/2012/02/ff_jerusalemsyndrome/

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s