Bigfoot Award voor Ameling en Bogaerts

Heel kort hoefde de jury maar na te denken. De Bigfoot Award 2011 gaat naar voormalig Pieter Baan Centrum medewerker Ernst Ameling en hoogleraar forensische psychologie Stefan Bogaerts voor hun verbluffende analyse van de snelwegschutter.

Erudiet, minutieus en lucide, zo roemde de jury de typering van de schutter die Ameling in een radio-interview maakte. En dan Bogaerts. Wie was niet onder de indruk toen hij in dagblad Metro liet optekenen dat het de schutter vooral te doen was om de sensatieprikkel. “Schieten op een wagen en enkele uren later het bericht op de radio horen is spannend”, aldus Bogaerts in deze krant.

Twee weken geleden liet de KLPD weten dat de snelwegschutter niet bestaat. Dat maakt – zo vond de jury – de prestatie van Ameling en Bogaerts juist zo formidabel.

Heren. Gefeliciteerd!

Dit bericht werd geplaatst in Veiligheid & terrorisme, Wetenschap & Maatschappij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Bigfoot Award voor Ameling en Bogaerts

 1. Corine de Ruiter zegt:

  Heel bijzonder inderdaad: een profiel geven van een niet-bestaand persoon. Ik heb overigens nog gezocht naar wetenschappelijke literatuur over profielen van ‘snelwegschutters’. Niets gevonden.

 2. Jasper van der Kemp zegt:

  Volgens mij laat je in dit college nederigheid nog wel een aantal andere kandidaten/collega’s ongenoemd die toch zeker een nominatie verdienen. Niet in de laatste plaats ikzelf voor mijn eigen losse flodders over daderkenmerken in de Spits.
  Ik beschouw het in ieder geval als ’n lesje “Wees kritischer voor je wat roept”.

 3. Ernst Ameling verdient de Big Foot Award 2012 dubbel en dwars. In een vervolg-interview werd Ameling er deelgenoot van gemaakt dat de snelwegschutter non-existent is en dan zegt hij over zijn eerdere duiding ervan dit:

  “Ehh kijk. Er wordt mij een vraag voorgelegd van iemand ehh en die ehh ehh en die wil weten ahum wat iemand bezielt als ie zoiets doet. Ehh nou ja en dan ehh en dan ehh ga ik aan het denken. Want ja, wat zal zo’n iemand ehh bezielen. En ehh en ehh en waarom dan. En wat zijn zijn motieven. Ehh maar dat zijn natuurlijk allemaal ehh constructies. Dat is in feite fictie. Want ja, fantasie.”

  Fantasie dus. Dan heb je echt recht op die prijs; Check. http://nos.nl/audio/321611-oog-vrijdag–snelwegschutter-bestaat-waarschijnlijk-niet.html

  • Ernst Ameling zegt:

   Nou ja, Harold Merckelbach! De werkelijkheid is zoveel groter dan de fantasie. Alles bestaat, zelfs jij en dat is toch bijna onbestaanbaar. Maar als je zegt te bestaan en je bent een ander dan besta je ook. Kortom, een man als een snelwegschutter is niet vreemder dan een pinautomatenpoeper of een waxinelichthoudergooier. Het bestaat of kan bestaan en als je iemand verwijt dat hij iets beschrijft of probeert te verklaren dat eventueel niet blijkt te bestaan, dan verkeer je in een boekhoudkundige wereld.
   En dan die ahummetjes die je noteert. Ik weet alleen dat ik meestal heel redelijk formuleer. Dit is ook een beetje boekhouden; credit en debet, plusjes en minnetjes, beetje schraal allemaal. En dat uit Maastricht.

   Lees eens Kafka, een niet bestaande, maar dodelijk dwingende realiteit; die grijpt je naar de strot. Dat is ook empirie, maar een empirie van taal en constructies.

   Maar die Award, die neem ik graag. Lang leve de fictie en echt in mijn werk met bestaande personen probeer ik werkelijkheid, fictie, leugens, waarnemen vanuit belangen, wanen, hallucinaties en fantasie allemaal te wegen en te onderscheiden, desnoods met de SIMS Harold!

   groeten,
   Ernst Ameling

 4. stefan Bogaerts zegt:

  Waarde collega’s,
  Een kleine nunancering
  Ik meen me te herinneren dat collega de Ruiter in hetzelfde interview ook een mening heeft gegeven over de vermeende snelwegschutter. Globaal schaart collega de Ruiter de schutter onder vandalisme. Trouwens, collega de Ruiter, als je mij goed leest dan zul je zien dat ik mij niet uitgelaten heb over enig profiel, tenminste, ik kan het nergens terugvinden maar hou me ten zeerste aanbevolen.
  Ik voel me wel zeer vereerd met deze Award, maar stel voor hem te delen. Is al bekend wanneer de Award wordt uitgereikt? Ik kijk er naar uit. Nu terug naar het serieuze werk!

  Dit gezegd hebbende, ik wens de Bloggers een fijne kerst en een mooi en gezond 2012!

  • Corine de Ruiter zegt:

   @Stefan,
   ik denk toch dat je een andere krant gelezen hebt dan ik. Ik heb alleen gezegd dat ik het msdrijf zelf, als het al een misdrijf is– het stukschieten van autoruiten– een vorm van vandalisme zou noemen. Maar juristen zouden er met hun grote creativiteit ook gerust een poging doodslag van kunnen maken natuurlijk. In elk geval heb ik geen uitspraak gedaan over een of ander profiel van een slenwegschutter (want dat is er ook niet).

 5. Anoniem zegt:

  Een ons comedie doet meer dan een kilo verstand.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s