Veiligheid en Technologie

Verschillende media besteedden afgelopen week aandacht aan een nieuw type leugendetector. Een Malediviaans/Britse wiskundige ontwikkelde een camera die onder andere verschillen in temperatuur van het gezicht registreert. Iemand die liegt zou bang zijn om ontmaskerd te worden. Deze angst zou gepaard gaan met een sterkere doorbloeding van het gezicht, wat leidt tot een verhoging van de huidtemperatuur. En langs deze weg zouden dus leugens te detecteren zijn. Bewijs genoeg om het maar eens op een luchthaven uit te gaan testen, aldus de computerwetenschapper.

Toen ik het las kon een glimlach moeilijk onderdrukken. De wiskundige blijkt weinig thuis in de relevante wetenschappelijk literatuur. Was hij dat wel dan had hij – net als iedere kritische journalist overigens makkelijk had kunnen achterhalen – geweten dat zo’n camera al 10 jaar bestaat, en dat er al is aangetoond dat deze het slechter doet dan menselijke beoordelaars. De reden hiervoor is eenvoudig. Het hele systeem berust op een achterhaalde aanname dat alleen leugenaars angst laten zien. Op een luchthaven ervaart bijna iedereen immers wel een bepaalde mate van stress.

Ik moest ook denken aan de recente berichtgeving over de door een natuurkundige van de afdeling kunstmatige intelligentie van de universiteit Groningen ontwikkelde luistercamera. Met veel tamtam aangekondigd als een manier om allerlei afwijkend gedrag te kunnen detecteren. Maar in de praktijk bleek de camera het geluid van een vechtpartij nog niet te kunnen onderscheiden van dat van een brommer.

Techneuten buigen zich vooral over hoe je bepaalde zaken kunt detecteren. Handig als je een weet waar je naar op zoek bent. Maar als het gaat om gedrag als liegen of agressie dan tasten ze in het duister. Het laat maar weer eens zien dat we de veiligheid vooral niet alleen aan techneuten moeten overlaten.

Dit bericht werd geplaatst in Leugendetectie, Veiligheid & terrorisme, Wetenschap & Maatschappij en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s