Als Vrouwe Justitia moe wordt, is het vaker nyet

Stel je bent advocaat. Je gaat binnenkort naar de rechtbank. Je cliënt zit in de gevangenis. Of in de TBS kliniek. De rechtbank moet beslissen of hij rijp is om met proefverlof te gaan. Jij vindt van wel. Dat heb je ook uiteengezet in een omstandig pleidooi.

Dan is er nog deze vraag: voor hoe laat kun je de zaak het beste op de rol laten zetten? In de ochtend? Aan het einde van de dag?

We kennen nu het antwoord. Dankzij het onderzoek van de Israëlische psycholoog Shai Danziger en zijn collega’s, dat onlangs verscheen in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Shai en zijn groep keken naar hoe rechters beslissen in de tientallen zaken die ze over de loop van de dag krijgen voorgeschoteld. Rechters bleken gevoelig voor de kans op recidive. Hoe hoger die kans, hoe vaker er “nee, geen proefverlof dit keer” werd verkocht. Rechters bleken ongevoelig voor de etnische achtergrond van de veroordeelde. Allemaal goed nieuws.

Maar er was meer. De onderzoekers vonden ook dat rechters aan het begin van de dag gunstig gestemd zijn en vaak aan de wensen van de advocaat tegemoet komen. Met het verstrijken van de uren, neemt de frequentie van (voor de advocaat en zijn cliënt) gunstige beslissingen echter af en wordt er steeds vaker “nee” geoordeeld door de rechters. Dat duurt tot na de middagpauze of na de theepauze. Dan herhaalt zich het patroon van eerst vaak “ja” en dan steeds vaker “nee”.

Komt het omdat hongerige rechters ongunstiger oordelen, zoals The Economist denkt? (zie “I think it’s time we broke for lunch”). Zou kunnen. Een andere mogelijkheid is dat rechters door de opeenvolging van dossiers mentaal uitgeput raken. Wie in zo’n toestand verkeert, oordeelt voorzichtig, dat wil zeggen, in het voordeel van de status quo (achter de tralies blijven).

Hoe dan ook, de advocaat die zijn cliënt met proefverlof wil hebben, kan zijn zaak maar beter voor vlak na het ontbijt, onmiddellijk na de lunch of direct na de theepauze op de rol laten zetten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized, Wetenschap & Maatschappij. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s