CEAS rapport 2007/0031 maakt korte metten met de Sherlocks

De climax van menig Sherlock Holmes verhaal is een vernuftige reconstructie van de moord. De verdachte die alle schijn tegen heeft, blijkt tijdens de reconstructie zo onschuldig als een pasgeboren lammetje. De natuurwetten maken het onmogelijk dat hij – die arme, sneue, kwetsbare sukkel – een laffe moord op zijn geweten heeft. Het recht zegeviert. En ook en vooral is er weer eens een sterk staaltje van speurzin gedemonstreerd.

Het rapport dat de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) uitbracht over de zogenaamde Drontense Bosmoord komt ook te spreken op zo’n reconstructie. Het rapport heeft een wat saaie titel – 2007/0031 – maar dat zegt weinig over de inhoud. Misdaadjournalist Peter R. de Vries meldde eerder dat het CEAS rapport een ijzersterke analyse geeft van de Drontense zaak en vooral van wat allerlei deskundigen daar zoal over hebben geroepen. En gelijk heeft hij. Het rapport verdient het zeer om breed gelezen en besproken te worden: http://www.om.nl/onderwerpen/commissie_evaluatie/@154879/geen_fouten/

Hoe zat het ook al weer? Kort gezegd, komt het erop neer dat ergens in het bos het stoffelijk overschot van O wordt gevonden. H wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van O en verdwijnt achter slot en grendel. Dan komen er kritische deskundigen. Ze zijn het niet eens met de veroordeling van H. H is onschuldig, zeggen ze. En ze schrijven brieven en boeken en formuleren alternatieve scenario’s dat het een lieve lust is.

Kijk, zegt een zo’n deskundige, de politie heeft geknoeid met bewijsmateriaal. En, roept een andere deskundige, O is een natuurlijke dood gestorven op een homo-ontmoetingsplaats en toen hebben andere bezoekers hem liefdevol begraven. Ha, zegt een derde deskundige, H kan de dode O geeneens naar het graf hebben gedragen. Want het slachtoffer was een reus van 1.92 die 90 kilo woog. En H is maar een iel ventje.

http://www.netwerk.tv/uitzending/2008-12-05/reconstructie-drontense-bosmoord

Kan een tengere man een dode reus 40 meter door het bos dragen en dan een graf graven? Daar ging de reconstructie over die de deskundigen samen met de advocaat van H organiseerden. Warempel: H kon niet goed uit de voeten met een zware stand-in. De deskundigen zullen het als hun finest hour hebben beleefd. Totdat de CEAS kwam en aantoonde dat er een pijnlijk foutje was gemaakt bij de reconstructie: O was helemaal geen reus van 1.92 en 90 kilo, maar een man met een normale lengte en een gemiddeld gewicht.

De CEAS maakte ook gehakt van de verhalen over frauderende politiemensen en de homoseksuele voorkeur van het slachtoffer. Over de nabestaanden merkt het rapport op (p. 433): “door de voortdurende publiciteit en de voortgang van het langdurige onderzoek heeft de familie veel leed ondervonden. Sommige stellingen van de verdediging en de deskundigen, onder meer over de seksuele geaardheid van hun dierbare, werden door hen begrijpelijkerwijze als kwetsend ervaren…”.

De Sherlocks hebben niets meer van zich laten horen. Offline wel. Daar vertelden ze aan iedereen die het horen wilde dat het CEAS rapport fouten bevat. Heren toch. Heet dat niet tunnelvisie?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op CEAS rapport 2007/0031 maakt korte metten met de Sherlocks

  1. Amer zegt:

    Prima analyse. Ik kon het niet beter verwoorden.
    Ik heb me ook in een paar zaken verdiept en heb moeten constateren dat door een vast groepje mensen dat in een aantal zaken steeds weer terugkeert, waaronder zelfbenoemde onderzoekers maar ook mensen die in feitenzaken met filosofietjes aan de haal gaan, feiten schaamteloos zijn verdraaid en/of weggehaald.
    Het is de vraag of deze mensen oprecht zijn in hun onderzoek, of er sprake is van tunnelvisie of dat er wellicht iets heel anders aan de hand is.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s