Misplaatste ministeriële stoerheid

Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie wil dat criminelen bij een tweede zware misdrijf voortaan te maken krijgen met een minimumstraf. Rechters moeten recidivisten een straf van minimaal zes jaar cel opleggen. Eén van de eisen die Geert Wilders (PVV) stelde aan het gedoogakkoord met het kabinet is het invoeren van minimumstraffen.

NRC Handelsblad (23 maart 2011) schrijft:
In het voorstel staat dat criminelen die binnen tien jaar nadat ze uit de cel zijn gekomen opnieuw een zwaar misdrijf (denk aan zware mishandeling, doodslag, verkrachting, CdR) plegen, minimaal de helft van de maximumstraf voor dat misdrijf moeten krijgen. Het gaat dan om misdrijven waar twaalf jaar cel of meer voor staat en waarbij sprake is van een ‘ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer’.

De Nederlandse Vereniging voor Rechtsspraak (NVvR) noemt het beleid van Opstelten ‘misplaatste behoeftebevrediging’. In Vrij Nederland verklaart NVvR-voorzitter Reinier van Zutphen: “Ik zou de voorbeelden wel eens willen zien waarbij een rechter een eerder veroordeelde overvaller die opnieuw terechtstaat voor bijvoorbeeld doodslag een straf geeft van minder dan zes jaar.” Volgens Van Zutphen gaat men er van uit dat de rechterlijke macht in Nederland veel te mild is voor criminelen, terwijl dit niet het geval is. Het gevaar van het wetsvoorstel van Opstelten is dat het niet meer aan de rechter is om te oordelen over een gepaste straf, aldus het NVvR.

Minimumstraffen strijdig met de persoonsgerichte benadering in het strafrecht

Strafrechtjuristen maken bezwaar tegen deze plannen, omdat het een belangrijk grondbegrip uit ons strafrecht aantast, namelijk dat de verdachte straf krijgt naar de mate van schuld. Schulduitsluitingsgronden zijn bijvoorbeeld: noodweer, psychische overmacht en ontoerekeningsvatbaarheid. Om te bepalen of er sprake is van schuldverminderende omstandigheden roept de rechter vaak de deskundigheid van forensisch psychologen (en psychiaters) in, om de verdachte te onderzoeken. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat bij de meerderheid van de mensen die geweldsmisdrijven plegen sprake is van een of andere psychische stoornis. Van depressie tot psychose, van persoonlijkheidsstoornis tot autisme. Deze mensen hebben naast een eventuele straf behandeling nodig om herhaling van nieuwe misdrijven te voorkomen. In een ontwikkeld land als Nederland neemt de rechter terecht de tijd om grondig uit te zoeken wat er met iemand die verdacht wordt van een ernstig misdrijf aan de hand is. Dat is een teken van beschaving. Minimumstraffen zijn dat niet. Zij zijn een teken van misplaatste stoerheid van het huidige kabinet, en iedere rechter zou zich vanuit zijn onafhankelijkheid persoonlijk tegen deze onzalige wetgeving moeten verzetten. Forensisch psychologen doen zeker mee.

Over Corine de Ruiter

I am a passionate clinical-forensic psychologist, who strives to bring scientific knowledge and methods to professionals so they, in turn, can deliver high quality care. I have a special interest in the prevention of violence, in all its forms, from child abuse to terrorist attacks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Misplaatste ministeriële stoerheid

  1. Chris van Dongen zegt:

    De ogen (en stem) van Opstelten staan mij niet aan, ‘make my skin crawl’. Voor alle zekerheid DSM IV- test ? Men moet zich o.a. realiseren, dat bijv. psychopathie totaal niet te behandelen valt. Ook kan sprake zijn van meervoudige problematiek. Ik zie bijv. geen reden waarom een psychopaat niet ook schizofreen zou kunnen zijn, terwijl psychopathie naar verwachting (en zoals ook blijkt) o.h.a. niet zal voorkomen met depressie en hieruit voortvloeiende neigingen om er (ten einde raad) een eind aan te willen maken. In geval van schizofrenie/psychoses (spectaculair) kan een evt. psychopathische persoonlijkheid licht “ondergesneeuwd” raken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s