DE DOKTER SPREEKT: ADHD IS GEEN MODEGRIL

Eindelijk weer eens goed nieuws. In Medisch Contact. ADHD is geen hype en de 110.000 kinderen en volwassenen die er medicijnen – meestal stimulantia zoals ritalin of concerta – tegen slikken doen daar heel wijs aan. Aldus de dokters die het artikel schreven. Ze stellen dat eigenlijk nog veel meer mensen voor deze medicijnen in aanmerking komen. Want er moeten meer dan 110.000 ADHD’ers in ons land zijn.

De dokters zeggen dat de diagnose ADHD even goed onderbouwd is als andere psychiatrische aandoeningen. En ze voegen eraan toe: “hoe vreemd dit ook moge klinken, een keiharde test is er voor geen enkele psychiatrische diagnose.”

We snappen heel goed wat ze bedoelen: de diagnose ADHD is voor een belangrijk deel het resultaat van wat patiënten in spe zelf zoal aan symptomen noemen. Maar kan het dan ook zijn dat sommigen ADHD veinzen? De dokters van Medisch Contact gaan die pijnlijke vraag uit de weg. Maar in beginsel is ze niet stom. Want ritalin en concerta kun je verhandelen op de vrije markt. En ADHD verschaft je een prima excuus voor ondermaatse schoolprestaties. Het kan je her en der zelfs allerlei privileges opleveren, variërend van meer tijd voor een proefwerk tot een extra herkansing. Een catatone schizofrenie leent zich er minder goed voor om zulke voordelen binnen te halen. En is  moeilijker te veinzen.

Amerikaanse psychologen deden een paar jaar geleden een gewaagd onderzoek. Ze hadden een test waarmee je het veinzen van symptomen kunt opsporen. Ze gaven de test aan patiënten die werden verwezen voor ADHD. Bij enkele tientallen procenten ging de rode vlag omhoog. Zoveel nep-ADHD’ers? Neuropsychologe Julie Suhr deed het onderzoek over(http://acn.oxfordjournals.org/content/23/5/521.abstract). Dit keer bij studenten die zich wensten te laten testen op ADHD. Ook zij vond dat 30% door de mand viel. Dat wil zeggen: de nep-ADHD’ers zakten op de veins-test. Maar als je alleen keek naar de symptomen die ze aanvinkten op een ADHD-klachtenlijst, was de groep niet te onderscheiden van echte ADHD patiënten. Eigenlijk is dat niet verwonderlijk. Als je ADHD wilt veinzen, snap je ogenblikkelijk wat je moet antwoorden als de dokter je vraagt of je je doorgaans onrustig voelt (ja), of je doorgaans de neiging hebt om eerst te doen en dan pas na te denken (nog eens ja), of je concentratieproblemen hebt (weer ja) en of je die altijd al hebt gehad (ook weer ja).

De dokters die het artikel schreven voor Medisch Contact zijn adviseurs van allerlei farmaceutische bedrijven die in de stimulantia business zitten. Wat zou er gebeuren als ze hun mecenaat het advies geven om bij grote trials eens een veins-test te laten meedraaien? De farma-mannen zullen dat vast geen tof idee vinden. Het kan het begin zijn van marktkrimp.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized, Wetenschap & Maatschappij. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s