De Leugenacademie

De leugenacademie. Je kunt er voor €695 per dag een (meerdaagse) cursus volgen waarin je leert om leugenaars te ontmaskeren. En RTL4 maakt er gratis reclame voor.

Brein achter de training is Gerard van den Berg. Na achtereenvolgens een tweetal horeca ondernemingen, een postorderbedrijf, een sauna, een reclamebureau en een salestrainingsbureau te hebben geleid, besloot hij zich op de leugendetectie toe te leggen. In twee jaar tijd ontwikkelde hij – door wetenschappelijke onderzoeken uit alle uithoeken van de wereld te bestuderen – een training waarmee leugens te detecteren zijn. Het verbergen van een leugen lukt namelijk bijna niemand. Aldus zelfbenoemd expert van den Berg dan.

Als de training zou werken zou dat een hele prestatie zijn. Ik twijfel er in ieder geval aan. Neem de Amerikaanse in leugens gespecialiseerde hoogleraar Bella dePaulo. Ook zij zette alle wetenschappelijke onderzoeken – uit alle uithoeken van de wereld – op een rijtje. Uit deze meta analyse bleek dat er inderdaad verschillen zijn. Zo spreken leugenaars met een hogere stem, en vertellen ze een minder gedetailleerd verhaal. Ook bleek echter dat deze verschillen dusdanig klein zijn, dat er altijd sprake zal zijn van een aanzienlijke foutenmarge. Dat van den Berg tot een andere conclusie komt zal wel met de €695 per dag te maken hebben.

De Editie NL test dan. Twee mannen vertellen dat ze een printer terug komen brengen (meneer 1 en meneer 2). Welk van deze heren spreekt de waarheid? Volgens de leugenacademie meneer 2. Maar geen van beiden heeft toch daadwerkelijk een printer bij zich? En als ze zeggen dat ze er een terug komen brengen liegen ze toch allebei? Bij iemand die het tegendeel beweert hoef ik geen training leugendetectie te volgen. Ik koop liever voor een fractie van het geld een goed boek.

UPDATE: zie ook De Leugenacademie 2

Dit bericht werd geplaatst in Leugendetectie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Leugenacademie

  1. Pingback: Leugendetectie, toch (g)een sprookje? | www.how2ask.nl

  2. Pingback: De Leugenacademie 2 | Forensische Psychologie Blog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s