Hostile Intent

Iedereen ziet graag dat misdrijven worden opgelost. Nog liever zien we dat misdrijven worden voorkomen. Vandaar dat TNO werkt aan de zogenaamde Hostile Intent Technology. Deze combinatie van sensoren en intelligente software kan worden ingezet in publieke ruimtes, en zou daar feilloos afwijkend gedrag van individuen detecteren. En dat is nog niet alles. De intelligente software zou uit dit gedrag ook nog eens kunnen afleiden wat iemand van plan is. Ideaal als je misdrijven en terroristische aanslagen wil voorkomen.

Toch is de kans dat een systeem als Hostile Intent Technology onze samenleving veiliger gaat maken klein. Dit om de eenvoudige reden dat we geen idee hebben wat voor soort gedrag nu bijvoorbeeld een terroristische aanslag voorspelt. Analyses van de aanslagen in New York en Londen lieten juist zien dat de daders zich opmerkelijk normaal gedroegen. Het sleutelwoord lijkt ‘afwijkend gedrag’, maar zoals mevrouw Lousberg het zelf al verwoordt: ‘There is not really a scientific base to that’. Het zullen dan ook vooral de psychiatrische patienten, daklozen en andere relatief onschuldigen amokmakers zijn die het systeem zal detecteren.

Een peperduur system dus, zonder wetenschappelijke onderbouwing, waarvan niemand weet waar het naar op zoek moet. Hostile Intent Technology is daarmee gedoemd om te eindigen op de berg dure wassen neuzen. Maar er is één troost. Het project wordt gefinancierd door het Amerikaanse DARPA. Hopelijk zijn we in Europa verstandiger.

Meijer, E. H., Verschuere, B., Vrij, A., Merckelbach, H., Smulders, F., Leal, S., et al. (2009). A call for evidence-based security tools. Open Access Journal of Forensic Psychology, 1, 1-4.
Dit bericht werd geplaatst in Veiligheid & terrorisme en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s