Waarom Liesbeth van Dijk interessant is

Liesbeth van Dijk heeft een televisieprogramma. Over paranormale kinderen. In de tweede aflevering zagen we een slim ventje dat voor het ijsberenghetto in Ouwehands Dierenpark staat en vertelt dat een ijsbeer zwanger is. “Hoe doe je dat?”, vraagt de overenthousiaste Liesbeth. “Ik log met mijn ogen in en dan zie ik iets in die buik zitten”, zegt the parakid. Het antwoord is boeiender dan Liesbeth waarschijnlijk vermoedt. Het is een toespeling op een grondige world wide web voorbereiding. Wie eerst met de vingertjes inlogt, komt er inderdaad heel rap achter dat ijsbeer Victor ijsbeer Huggies heeft bezwangerd.

Sommige wetenschappers maken zich zorgen over de kinderen in Liesbeths programma. De critici: kijk maar eens hoe Liesbeth omgaat met het meisje dat paranormaal contact denkt te hebben met haar overleden vriendin. “Ik hoor heel hard lachen. Hoor je dat ook?” zegt Liesbeth op besliste toon tegen het bange meisje. Ja, natuurlijk hoort ze het ook. Luid en duidelijk.

Moedigt Liesbeth van Dijk de waanvoorstellingen van haar parakids aan? Ach, welnee. De critici die dat beweren gaan uit van de mythe van de tere kinderziel. Kinderen kunnen tegen een stootje. En voorzover Liesbeth hen al in de war brengt, zullen ze over een paar jaar erop terugkijken en bij zichzelf denken dat het toch eigenlijk maar een gek wijf was. Wie Sinterklaas te boven komt, kan ook Liesbeth van Dijk wel aan.

De interessantere vraag is waarom haar programma zich mag verheugen in zo veel kijkers. Liesbeth van Dijk is trouwens allesbehalve alleen. Char, Derek Ogilvie, Uri Geller, het is vergeven van de paranormale talenten op de Nederlandse televisiezenders. Zeggen dat het randdebiele deel van de natie naar hun programma’s kijkt, zou misplaatst zijn.

Antropologen menen dat de hang naar het paranormale nauw samenhangt met de beurskoersen: hoe chaotischer de koersen, hoe meer para. Experimenten van de Amerikaanse sociaal psycholoog Adam Galinsky ondersteunen dat idee. Galinsy bracht zijn proefpersonen op allerlei mogelijke manieren in een toestand van onzekerheid en controleverlies. Als dat een maal gelukt was, zagen ze dingen die niet bestonden en legden ze verbanden die geheel illusionair waren.

Liesbeth van Dijk krijgt veel post. Er zijn nogal wat kijkers die zich per e-mail bij haar melden en dan in geuren en kleuren beschrijven dat ze ook geestesverschijningen hebben en gebeurtenissen voorvoelen. Het moeten ex-DSB klanten zijn of mensen met Fortis-aandelen. En daarom: niet de kinderen van Liesbeth, maar deze kijkers zijn zielig.

Dit bericht werd geplaatst in Paranormaal en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Waarom Liesbeth van Dijk interessant is

 1. Anoniem zegt:

  zozo Meneer Merckelbach nog steeds gefrustreerd dat uw artikelen niet de vooraanstaande vaktijdschriften halen?

 2. Roos zegt:

  Net als tussen wetenschappers zit ook onder paranormale personen, talent en fake. Het talent oordeelt niet over anderen, maar leert ervan. Fake moet zich met hand en tand verdedigen door anderen aan te vallen. Rara waar valt Harald Merckelbach onder….

  • connie zegt:

   Dat heb jij mooi gezegd roos. Paranormaal talent kun je ‘nog’ niet zomaar wetenschappelijk onderbouwen. Je kunt het wel herkennen. Daarnaast zie ik paranormaal talent hetzelfde als een rekentalent, niet meer en niet minder het zijn gewoon alle twee talenten. Zo heeft iedereen zijn talent en zijn beperking. Zet iemand met een paranormaal talent dan niet op een voet stuk. Iemand die een poging doet om een ander van zijn voetstuk te laten vallen, heeft hem er eerste zelf op gezet. Deze mensen zijn gewoon paranormaal begaafd. That’s it!!! Iedereen heeft wel eens iets onverklaarbaars ervaren alleen de een is er wat ontvankelijker voor dan anderen. Dat telt ook voor een talent als rekenen. Iedereen kan wel rekenen. Ikzelf ben er echt niet goed in maar een ander heeft op dit gebied een hoge begaafdheid. Wanneer gaan wij een paranormale begaafdheid eens gewoon net zo normaal vinden als rekenwonders. Liesbeth doet gewoon waar zijn goed in is en leert kinderen die net zo begaafd zijn hier gewoon mee om te gaan. Ik vindt dat ze goed werk doet. Ze voelt voor mij als een warme en eerlijke persoonlijkheid.

 3. Eindelijk wordt Peter van Koppen, de “anti-paranormale” van zijn voetstuk gestoten en dat is maar goed ook. De man heeft zo’n verkeerde invloed op serieus onderzoekswerk in vermissingszaken dat het goed is dat nu onze minister Ivo van Opstelten een duidelijke lijn presenteert in het samenwerken met paranormaal begaafde mensen die serieus hun werk willen doen.
  Het door Van Koppen gebruikte woord: “oplichters” in septemder 2012, dat gericht was tegen mij als sporenzoeker in de zaak Tanja Groen te Maastricht 1993 (terwijl ik 4 jaar sporen heb gevolgd die naar de bekende plek aan de Maas hebben gevoerd en waar de evenzo bekende fiets is opgedoken en dat terwijl ik daar nooit geld voor heb gevraagd) is zeer onkies en onterecht geweest, dat had hij nooit mogen zeggen.

  Opstelten ziet bij misdrijf heil in paragnost.

  Even ter herinnering
  ANP.
  Wichelroedeloper Loet van der Gouw zoekt in september vanaf een bootje op de Maas.
  Duikers zochten in de Maas bij Maastricht opnieuw naar sporen van de al 19 jaar vermiste Tanja Groen.

  Mag een wichelroedeloper de politie helpen een moordzaak op te lossen?
  Jazeker, zegt minister Opstelten van veiligheid en justitie. “Sommige
  delicten zijn zo ernstig in de gevolgen voor slachtoffers danwel
  nabestaanden, dat de politie en het Openbaar Ministerie alle mogelijkheden
  om een delict op te lossen in overweging willen kunnen nemen.”
  De bewindsman zegt dit in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie.
  Onlangs berichtte Trouw over de wijze waarop de politie omgaat met
  paragnosten, naar aanleiding van een onderzoek van de Vrije Universiteit. Een
  criminoloog stuitte op een werkwijze binnen het politie-apparaat waarmee
  niet-wetenschappelijk verantwoorde methoden soms toch goedgekeurd kunnen
  worden.
  Wat bleek uit het onderzoek?
  Van de 180 ondervraagde agenten in het onderzoek van de Vrije Universiteit
  bleek een kwart van hen in het korps ‘gebruik te maken’ van paragnosten.
  Waarschijnlijk verloopt dat contact buiten het Openbaar Ministerie om, zegt
  criminoloog Van der Kemp. “Politieagenten komen paragnosten tegen omdat ze
  zich regelmatig mengen in onopgeloste moordzaken. Misschien melden ze
  zichzelf, en ligt het initiatief niet bij de politie, maar die grens is natuurlijk
  schimmig.”

  Nog even ter volledige informatie:
  de door mij in september 2012 in de Maas opgedoken fiets is nu na een “serieus en uitgebreid” forensisch onderzoek wat mij betreft voor 100% zeker de fiets van Tanja Groen.
  Verder afsluitend onderzoek volgt de komende weken.
  Binnenkort volgt een officiële mededeling in de pers waarin ik e.e.a. zal duidelijk maken.
  Eindelijk wijsheid in 2013.

  Groet,
  Loet

  • Ewout Meijer zegt:

   Beste Loet,

   Minister Opstelten bevestigde slechts dat paragnosten vallen onder de instructie onorthodoxe opsporingsmethoden. Deze instructie begint als volgt:

   Voor gebruikmaking van opsporingsmethoden die naar huidige wetenschappelijk
   inzichten geen zekerheid bieden omtrent de objectieve betrouwbaarheid van de
   resultaten, is in beginsel geen plaats binnen de zakelijke en professionele wijze
   waarop het Openbaar Ministerie de strafrechtspleging uitoefent.

   Je conclusie dat Opstelten heil ziet in paragnosten lijkt me daarmee lichtelijk overdreven.

   Zie: http://kloptdatwel.nl/2012/12/24/minister-van-jusititie-fan-van-paragnosten/

 4. Jakob zegt:

  Ik ben het volledig met de auteur eens, mensen die claimen over paranormale gaven te beschikken doen er goed aan even langs een psychiater te gaan. Het is nu 2014 en kom maar op dan wat er dan allemaal klopte van het verhaal van Tanja Groen en de gevonden fiets. Het is belachelijk wat zogenaamde helderzienden “zien” ! We kennen nu allemaal de vrome boer als moordenaar van Marianne Vaatstra……niet één paragnost kwam ook maar in de buurt van een daderprofiel die leek deze man…..je zou van Neerlands beste paragnosten van het programma “Het zesde Zintuig” anders mogen verwachten.

  Conclusie: niemand is helderziend of paranormaal…..paranoia wel trouwens !

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s