Het child sexual abuse accommodation syndrome

In vergelijking met volwassenen is over het geheugen van kinderen slechts weinig bekend. Dit gebrek aan kennis leidt nog al eens tot misverstanden, bijvoorbeeld bij onderzoekers, getuige-deskundigen, en forensische interviewers. De bekende Amerikaanse geheugenonderzoeker Stephen Ceci heeft daar al het een en ander al eens over geschreven (Ceci, Kulkofsky, Klemfuss, Sweeney, & Bruck, 2007).

Zo is één van de misverstanden dat seksueel misbruikte kinderen niet graag praten over hun traumatische ervaringen. Deze gedachte is vooral gevoed door de psychiater Roland Summit die meent dat seksueel misbruikte kinderen het misbruik altijd zullen ontkennen. Summit heeft hier zelfs een naam voor bedacht: het child sexual abuse accommodation syndrome.

Deze redenering van Summit mocht zich – met name bij clinici – in populariteit verheugen. Gevolg hiervan was wel dat kinderen die zeiden dat ze niet misbruikt waren niet werden geloofd. Deze ontkenning paste immers prima in het plaatje van misbruik.  Recenter deed onder andere de Amerikaanse hoogleraar Gail Goodman veel onderzoek naar wanneer kinderen gaan praten over hun misbruik ervaringen. Zij vond juist dat veel kinderen hun misbruik helemaal niet ontkennen, noch hun verklaringen herroepen. Haar onderzoek geldt als zeer invloedrijk, en wordt regelmatig aangehaald in uitspraken van het Amerikaans hooggerechtshof. Geïnteresseerden in deze materie hebben geluk. Op maandag 13 december zal Gail Goodman een lezing geven in Maastricht. Deze lezing vindt plaats in de Akenzaal van de Faculteit der Psychologie and Neurowetenschappen van 16.00-18.00, en is voor iedereen toegankelijk.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s