Zogenaamde gerechtelijk deskundigen

Nieuwsuur besteedde onlangs terecht aandacht aan het nieuwe register voor gerechtelijk deskundigen: Hoe betrouwbaar zijn getuigen-deskundigen? – Video – Nieuwsuur.nl. Iedere burger (schuldig of onschuldig) kan immers in principe voor de rechter gedaagd worden, en moet er van op aan kunnen dat de deskundigen die de rechter adviseren van goede kwaliteit zijn. Deskundigen spelen steeds vaker een belangrijke rol in rechtszaken. Denk aan de statistici in de zaak van Lucia de Berk, aan gedragsdeskundigen in zaken waarin oplegging van tbs aan de dader wordt overwogen.

De politiek heeft, mede naar aanleiding van de recente gerechtelijke dwalingen, aangedrongen op een nieuwe Wet Gerechtelijk Deskundigen. Een van de onderdelen van die wet is de instelling van een landelijk register van gerechtelijk deskundigen (www.nrgd.nl). Zo’n register moet uiteraard toetsingscriteria hanteren. Maar die zijn veel te ‘soft’. Het komt erop neer dat de meeste psychologen en psychiaters die al rapporteren ‘Pro Justitia’ gewoon worden toegelaten.

Ik vind dit zorgelijk én een gemiste kans. Het register zou de standaard moeten zetten en die zou vergelijkbaar moeten zijn met dergelijke standaarden in het buitenland. In de meeste landen (zoals Groot-Brittannië, Canada en de VS) wordt de forensische psychologie als een serieus specialisme beschouwd en zijn de eisen voor opname in een register aanmerkelijk hoger (zie bijvoorbeeld de Britse Qualification in Forensic Psychology Downloads).

Het Nederlandse register kiest voor het vermijden van conflict met de ‘gevestigde orde’ in de Nederlandse forensische sector. De meeste psychologen en psychiaters die nu rapporten schrijven voor de rechter hebben geen specifieke opleiding voor forensisch psycholoog genoten. Die opleidingen waren er in het verleden ook niet, dus dat valt hen niet te verwijten. Maar nu die opleidingen er wel zijn (zie o.a. Forensic Psychology – Maastricht University, dienen ook de eisen aangepast te worden. Want de overheid dient haar burgers te beschermen tegen ondeskundigheid. Dat dient zij vooral te doen door preventief op te treden. En niet alleen door achteraf, zoals in de zaak Lucia de Berk, een schadevergoeding te betalen: Schadevergoeding Lucia de Berk geregeld.

Over Corine de Ruiter

I am a passionate clinical-forensic psychologist, who strives to bring scientific knowledge and methods to professionals so they, in turn, can deliver high quality care. I have a special interest in the prevention of violence, in all its forms, from child abuse to terrorist attacks.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zogenaamde gerechtelijk deskundigen

 1. Chris van Dongen zegt:

  Zie enige zinnen uit mijn recent bericht aan de redactie van Brandpunt (en inderdaad ligt hier een meer proactieve/preventieve overheidstaak):

  Britse huisdokter schept onbewust rookgordijn

  In uw uitzending van zondag 20 maart j.l. zien wij (allen met de normale ‘mindset’ die de moeite nemen om Brandpunt aan te zien worden bedoeld) een Britse huisdokter verschijnen die Muammar Qadhafi een “paranoide schizofreen” noemt…..alsof hij, volleerd in de forensische psychologie, een feilloze diagnose stelt.
  Voor paranoïde schizofrenie zie ik bij Qadhafi vanop een afstandje geen enkele aanwijzing, maar (dus, zie ook eerdere berichten) wel voor een zéér diepe psychiatrische stoornis van een geheel andere -intrinsiek leven driedimensionaal bedreigende- orde: psychopathie (bij een slim individu waarbij de maskering door o.a. de doodkalme zgn. “soothing voice” toch af en toe weg- en hij uit zijn rol van milde “vader des vaderlands” -waar heb ik dat meer gehoord- valt en zijn gedachtenwereld de -bij psychopathie bekende- kriebelig angstige kinderlijke associatie met “het spookhuis op de kermis” oproept).

  Het is o.a. van militair belang om te weten welk gedrag in bepaalde situaties nu (bij deze -‘alien’- stand van zaken) globaal te verwachten valt.

  Ik moet Brandpunt hier dus (ons hoogstwaarschijnlijk gevaarlijk op het verkeerde been zettend) “de koude douche der informatievoorziening” geven…..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s