Pavlov en Mozart in Groningen

Pavlov en Mozart in Groningen

Er is dat verhaal over Pavlov die een sabbatical doorbracht aan de Universiteit van Groningen. Het was in de periode nadat hij de Nobelprijs had gekregen. Pavlov was alle hectiek zat en wilde fraaie experimenten doen. In een lab in Groningen begon hij met een lange reeks van proeven, die allemaal rond deze vraag cirkelden: valt een dode hond te conditioneren? De Nobelprijswinnaar probeerde het bij de ene na de andere hond, maar al zijn pogingen faalden jammerlijk. Toen een journalist aan Pavlov zelf vroeg – er waren immers nog geen wetenschapsvoorlichters – waarom hij dan toch door ging met die uitzichtloze proeven, was zijn antwoord dat je ook heel goed onderzoek kunt doen naar dingen die niet bestaan.
Ik hoorde het volkomen bij elkaar verzonnen verhaal ooit van een Britse excentriek. En moest er weer aan denken toen het ANP vorige week meldde dat Groningse onderzoekers bewijs hebben gevonden voor het Mozart-effect. Afgaande op het bericht was het ongeveer zo gegaan: proefpersonen luisterden naar muziek van Mozart en van Berio en ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten. Het brein van de luisteraars reageerde heftiger op Mozart dan op Berio. “Test lijkt bestaan van Mozart-efect te bevestigen; Mozart laat hersenen extra kraken”, kopte een locale krant.
Het idee dat luisteren naar Mozart je slimmer, geconcentreerde en vrolijker maakt, figureert in de 50 great myths of popular psychology (Lilienfeld e.a., 2010; p. 45 e.v.). Dat komt omdat het door een heel peloton van onderzoekers door de shredder is gehaald. Dat het idee niettemin standhield in de hoofden van veel leken, is vooral te danken aan Don Campbell, een echte entrepreneur die een paar miljoen exemplaren verkocht van zijn Mozart Effect CD’s. Zou ie op dit moment een sabbatical doen in Groningen?

Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap & Maatschappij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pavlov en Mozart in Groningen

 1. Ewout Meijer zegt:

  Great Myths of Popular Psychology

  Professor Scott O. Lilienfeld

  Wednesday December 15
  16.00 – 17.15
  UNS40 Maastricht
  0673 (Akenzaal)

  Scott Lilienfeld is a clinical psychologist and Professor of Psychology at Emory University in Atlanta, and the author of the bestselling book ‘50 great myths of popular psychology: Shattering widespread misconceptions about human behavior’. His principal areas of research are personality disorders, psychiatric classification and diagnosis, pseudoscience in mental health, and the teaching of psychology. Using popular myths as a vehicle, professor Lilienfeld will discuss science and pseudoscience in Psychology.

  Free admission. Open to everyone.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s